Nem fogod elhinni: lakásárakban mi vagyunk a legjobbak az F csoportban a futball EB-n

HelloVidék   
  Megosztom
Nem fogod elhinni: lakásárakban mi vagyunk a legjobbak az F csoportban a futball EB-n

Ha a rúgott gólokban nem is, az ingatlanáremelkedésben mi vagyunk a legjobbak az EB csoportban. Magyarország 5 évet várt arra, hogy újra futball Európa-bajnokság keretein belül szurkolhasson nemzeti együttesének. Azt, hogy mennyit fejlődtek ez idő alatt a focisták, nem tudjuk, de a Duna House elemzése alapján az ingatlanárak így alakultak az F csoportba sorsolt országokban

Magyarország, Franciaország, Németország és Portugália esetében is más-más tendenciát figyelhettünk meg az ingatlanárak alakulásában, gazdasági világválság hatására. Míg hazánkban és a franciáknál 2009-re esett mélypontra a lakások értéke, addig a németeknél a legalacsonyabb szintet 2007-ben, a portugáloknál pedig 2012-ben érte el. A legutóbbi kontinensviadal óta eltelt 5 esztendőben azonban minden országban jelentősen emelkedtek az ingatlanpiaci árak. Az Eurostat adataiból egyértelműen látszik, hogy a legdinamikusabb fejlődés a magyar piacon zajlott. Évről évre kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható, egészen 2020-ig, amikor is a koronavírus és annak gazdasági hatásai visszafogták a vásárlási kedvet. A változás mértéke még így is pozitív irányú volt, csak 4,4%-ra csökkent a 2019-es adatokhoz viszonyítva.

Habár a magyar ingatlanpiac exponenciálisan fejlődött, még mindig elmondható, hogy az egy négyzetméterre kalkulált ár nálunk a legalacsonyabb

– árulta el Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A legdrágább továbbra is Franciaország, annak ellenére is, hogy az árindex nagyon kicsi változásokat mutat 2015 óta, közel ötször nagyobb befektetést igényelhet egy lakásvásárlás, mint idehaza. Franciaországban egy belvárosi lakóingatlan átlagára – átszámítva – közel 5 millió Ft/m2, addig ez az érték Budapesten 1 millió forint körül mozog a szigorúan vett belvárosban. Egy átlagos, 50 m2 nagyságú párizsi ingatlanért így több mint 245 millió forintot kellene fizetni, míg Magyarországon a fővárosi átlagárak 50-55 millió forint körül mozognak a városközpontban.

EB-s csoporttársaink közül azonban nemcsak a franciáknál, hanem másik két ellenfelünknél is jóval magasabb az ingatlanok értéke. Míg Portugáliában másfélszeresét kérik el a hazai, egy négyzetméterre jutó átlagárnak, addig Németországban már több mint kétszeres szorzóval kell számolni.

Lakóingatlanok átlagos ára

Ország Átlagár/m2 (Ft) Átlagár/50m2 (Ft)

  • Franciaország: 4 901 377Ft; 245 068 862 Ft
  • Magyarország: 1 041 246 Ft; 52 062 279 Ft
  • Németország: 2 195 922 Ft; 109 796 098 Ft
  • Portugália: 1 630 286 Ft, 81 514 292 Ft

Ha az ingatlanárakat vennénk alapul, akkor az Európa Bajnokság F csoportját Franciaország nyerné, mögötte pedig Németország, Portugália és végül Magyarország sorakozna fel. Vajon a végső sorrend ugyanaz lesz, mint az ingatlanárak listája? Hamarosan kiderül!

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

futball

ingatlan

ingatlan-árak

áremelkedés

foci

eb

magyarország

lakás ingatlan

drágulás

emelkedés