Brutális árak, rengeteg várakozás: ez vár arra, aki még idén kifestetné lakását?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Brutális árak, rengeteg várakozás: ez vár arra, aki még idén kifestetné lakását?

Budapesten jelenleg körülbelül 1500 forint/nm körül mozog a beltéri festés ára. Ez azt is jelenti, hogy idén megközelítőleg 10-20 százalékkal kerülnek többe a szobafestési munkálatok, mint egy évvel ezelőtt. Ezen felül drágultak a festékek, és egyéb, hőszigeteléshez kapcsolódó homlokzati anyagok is. A jó szakemberekből pedig abszolút hiány van, ezért egy jól prosperáló festő vállalkozás 2-6 hónapra biztos be van táblázva, úgyhogy aki még idén festetne, annak már nem biztos, hogy össze is jön 2021-ben, ha eddig nem vágott bele a szervezésbe.

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, idén januártól jelentős lakásfelújítási támogatással bővült az otthonteremtési program Magyarországon. Ennek lényege dióhéjban az, hogy 50% önerő megléte esetén - akár 3 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást is elérhetnek a jogosultak.

A legfrissebb országos kutatások pedig azt mutatják, igény bizony lenne az ingyenpénzre:

  • a legfrissebb adatok szerint a támogatás felvételéről 440 ezer család gondolkodik, és
  • a két legnépszerűbb cél a fürdőszoba, illetve a belső tér felújítása (ez utóbbi a belső fali, padló-, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását jelenti).

Brutális drágulás az építőiparban

Az tehát jól látszik, hogy az elérhető támogatások mértéke jócskán megmozgatta a lakosság fantáziáját, a fekete leves azonban könnyen lehet, hogy csak azután jön, ha az ember elkezdi szervezni a felújításokat. Az ugyanis már most lehet tudni, hogy az év eleji érdeklődés nagyon hamar megmutatkozott a piacon, január óta ugyani szinte tombol a felújítási láz.

Nem véletlen, hogy a közelmúltban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke úgy nyilatkozott, hogy az ÉVOSZ becslései szerint március végén, április elején a lakásfelújítással foglalkozó cégeknek kb. 10 százalékkal nagyobb a rendelésállománya múlt év február végéhez mérten. A lakásfelújítási program iránti érdeklődés egész évben ki fog tartani és erősödni fog. Ennek fejében, aki most kezdene felújításba, annak a drágulás mellett számolni kell azzal is, hogy hosszabb időt kell várni a szakemberekre.

Nem segít az sem, hogy az OPTEN elemzése szerint áprilisban 145 vállalkozás ellen indult felszámolás a szektorban, ami az elmúlt 6 év legmagasabb felszámolási értéke. A trend ráadásul hónapról hónapra növekszik. Fennáll a veszélye ezért, hogy szakihiányba is egyre mélyebben sodródik majd az ágazat. Ezen felül pedig az is biztos, hogy átlagban is 7 százalék körüli éves infláció mérhető az ágazatban, egyszóval idén biztosan minden drágulni fog.

Mi a helyzet a szobafestéssel?

A lakásfelújítási lázat, illetve az egész ágazatot sújtó nehézségek kapcsán a Pénzcentrum kíváncsi volt, hogy az egyik slágerfelújításnak számító beltéri szobafestésre, mázolásra, tapétázásra miként hatott 2021 viszontagságos első fél éve; mire számíthat ma egy átlagos magyar, aki egy felújítás keretébe újrafestetné a lakását, házát.

Először is fontos tisztázni, hogy a szobafestő piac kicsit interdiszciplináris, sokan kiviteleznek homlokzati hőszigetelést és szárazépítési munkákat is (gipszkarton szerelés). Éppen ezért az ágazatra zuhanó drágulások mértéke sem egységes.

A hagyományos festékek esetében csak a megszokott éves áremelkedés jellemző (egyelőre) de a homlokzati hőszigeteléshez kapcsolódó polisztirol vagy xps táblák , a befejező vékonyvakolatok nagyobb mértékben drágultak. A polisztirol lemezek mostanra több lépcsőben 20-30% is emelkedtek és további drágulás van kilátásban. A bejáratott festékboltban se tudnak több információval szolgálni, a nagykerek/importőrök csak jelzik hogy a következő kamion szállítmány +8% árral érkezik. A gipszkartonszerelés anyagaiban a "vashoz" kapcsolódó elemek dárgulása folyamatos, a Rigips körlevelében júliustól a gipsztermékek 5% körül drágulnak , a vázszerkezeti anyagok a levél szerint 0-125% (!!!) között drágulnak

- mondta a Pénzcentrum megkeresésére Kiss Dávid, Szobafestő-mázoló-tapétázó Mester, a Szobafestő-Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestületének rendes tagja. A szakember beszélt arról is, hogy ő személy szerint év eleje óta 3-4 olyan munkán van túl, ami otthonfelújítási támogatással valósult meg, és elmondta azt is, hogy a kollégái is nagy érdeklődésről mesélnek a program kapcsán. Azt viszont már Kiss Dávid szerint nehéz megítélni, hogy az az igénybevevők rászorulóként használják a lehetőséget vagy jómódúként csak kihasználják az "ingyenpénz" lehetőségét.

Személyes véleményem hogy ilyen megrendelőim a támogatás nélkül is fizető képesek lettek volna festési munkákra, de ez lökést adhatott nekik, hogy belevágjanak. A felívelő tendencia még érződik, lecsengésről egyáltalán nem beszélnék

- mondta a szakember. Lapunk a szakemberhiányról is kérdezte a szobafestő kisiparost, aki szerint az építőipari szakmák lényegében mindegyike hiányszakma, kis létszámú és alulmotivált a fiatal utánpótlás (tisztelet a kevés kivételnek).

Ebből pedig egyértelműen következik Kiss Dávid szerint, hogy a valóban jó szakemberekből egyértelműen hiány van ma Magyarországon. Ez pedig hatással van arra is, hogy az embereknek mennyi időt kell várni a szakikra. A szobafestó szerint a megrendelések terén minden vállalkozó kicsit más logikát követ. Az ugyanis, hogy valaki szobafestő vállalkozó, nem jelenti azt, hogy minden ehhez kapcsolódó munkát megcsinál.

A cikk ide kattintva folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

festés

lakásfelújítás

tapétázás

lakásfelújítási támogatás

házfelújítás