Húzós áron mérik a szezon fűszernövényét a piacokon: itt szerezheted be fillérekért

HelloVidék   
  Megosztom
Húzós áron mérik a szezon fűszernövényét a piacokon: itt szerezheted be fillérekért

A levendula már hosszú évek óta az egyik legnépszerűbb, legdivatosabb növény Magyarországon, amelyet nem csak dekorációként használhatunk. Méz, nyugtató tea, finom szörp, de akár illatpárna is készíthető belőle, nem is beszélve a kozmetikai termékekről, melyeknek népszerű alapanyaga a levendula. A HelloVidék most annak járt utána, hol szedhetjük meg kosarainkat a népszerű lila, illatos virággal, illetve mennyiért.

Elkezdődött a levendulaszüret, a piacokon már elérhetővé váltak az előre leszedett, szárított csokrok és bizony sok településen elég borsos áron adják a legapróbbat is. Éppen ezért érdemes nyitott szemmel járni és megnézni, mit kínálnak a (szak)áruházak, illetve utánajárni, van-e szedd magad levendula akció a környékünkön.

Nem csak Tihany büszkélkedhet pompás levendulaföldekkel, az ország számos területén termesztik már az illatos, lila virágot. Fontos viszont szem előtt tartani, hogy az időjárás miatt később indult a szezon, érdemes felkészülni, hogy a piacok mellett az áruházak, kertészetek is magasabb áron kínálják majd a levendulát, ráadásul a legtöbb helyen cserepes kiszerelésben.

Ha megnézzük az Oázis Kertészet kínálatát a következő árakkal találkozhatunk:

  • télálló levendula pakk, 6 db: 1974 Ft, 329 Ft/db
  • levendula mix szett, 4 db: 1996 Ft, 499 Ft/db, 10,5 cm-es cserépben,
  • levendula, 12 cm-es cserépben: 699 Ft

Az OBI polcain is találunk cserepes levendulát,

  • itt 799-4499 Ft/db áron vásárolhatjuk meg a külünböző nagyságú és fajtájú levendulákat.

Kedvezőnek mondható a Praktiker kínálata, hiszen

  • egy 10,5cm-es cserépben 299 Ft/db áron vehetjük meg a levendulát.

Ugyan kifoghatunk jó akciókat a cserepes változatokkal is, a levendula gondozása nem egyszerű, sokszor macerás dolog. Épp ezért összegyűjtöttünk néhány olyan termesztőt, ahol fillérekért rakhatjuk tele kosarainkat levendulacsokrokkal, amiket azonnal fel is használhatunk. Lássuk, melyek ezek!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  • Helyszín: Tihanyba vezető (7117-es) út mellett (Gödrösi elágazó)
  • Ár: Kisebb aratótáska 1500 Ft/db, nagyobb aratótáska 2500 Ft/db,
  • Találkozó ideje: 2021. június 18-tól június 27-ig a virágzástól függően
  • Időtartam: naponta 9.00-19.00 óra

Kevélyhegyi Levendulamező

  • Helyszín: Pilisborosjenő
  • Időtartam: A szüret ideje alatt minden nap 9.00-20.00 óra között.
  • Ár: Belépőjegy 500 Ft/db, kis papírtáska 1000 Ft/db, Nagy papírtáska 2800 Ft/db. Metszőolló bérleti díja 500 Ft, ami visszajár, amikor visszakapjuk az ollót. Egy papírtáska kiváltja egy belépőjegy árát.
    Levendulát csak az ott kapható papírtáskába lehet szedni.
  • A fotózás díja: 5000 Ft/óra.

Levendula kert

  • Helyszín: Zalaegerszeg
  • Időtartam: Június 25-27 és július 2-4 között.
  • Ár: A levendula szedéséhez a helyszínen arató táskát kell vásárolni,csak így lehet virágot szedni.Egy 28x22x10 cm-es táska 1800 Ft/db, a 28x16x9 cm-es táska 1200 Ft/db és a legnagyobb 25x26x17 cm 3000 Ft/db.

Levendulafarm Kemenessömjén

  • Helyszín: Kemenessömjén
  • Időtartam: június 26
  • Ár: 300 Ft/csokor

Szedés helyett, vetés?

Ha vetéssel próbálkoznánk, akkor érdeme figyelembe venni néhány fontos dolgot. Például azt, hogy ebben az évben már lekéstünk róla! Ezt a mediterrán növényt leginkább február közepén, végén ültetjük, júliustól januárig nem érdemes vele kísérleteznünk mert kevés esélyünk van a sikerre.

Éppen ezért jövőre érdemes előre felkészülni, néhány fontos apróságra pedig odafigyelni. Ültetés során ügyeljünk arra, hogy a növények közötti távolság legyen körülbelül 40-60 cm, illetve a töveket egy előre kialakított buckába helyezzük el. A levendula azokban a talajtípusokban érzi jól magát, amelyeknek jó a vízáteresztő képessége. Ha tudjuk, hogy nagyon agyagos a talaj, lazítsuk fel, keverjük el más, rögösebb talajtípusokkal, kövekkel, hogy a növény a későbbiekben szépen fejlődhessen. A levendulát nyáron locsoljuk mérsékelten, télen pedig ritkán, ugyanis nem szeretnénk, hogy a sebezhető gyökerek a föld fölé kerüljenek és megfázzanak. Összességében a levendula a szárazságot jobban viseli, mint a túl sok vizet.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

levendula

szedd magad akció

szedd magad levendula

levendulaszüret