Milliárdos beruházás: piac és csónakkikötő épült Egyeken

MTI   
  Megosztom
Milliárdos beruházás: piac és csónakkikötő épült Egyeken

A dolgozók helytállása a járványhelyzetben azt eredményezte, hogy az agrár- és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált - mondta az agrárminiszter csütörtökön a hajdú-bihari Egyeken, ahol átadták a település új piacát és csónakkikötőjét.

Nagy István emlékeztetett rá, hogy ez az egyetlen ágazat, amely egy percre sem állt le a vészhelyzetben, a munkavállalók folyamatosan dolgoztak, etették az állatokat, vetettek, arattak, biztosították az élelmiszereket az ország lakosságának.

Ennek a kitartó munkának is köszönhetően 17,5 százalékról 80 százalékra emelte a kormány a vidékfejlesztési támogatások mértékét, a támogatás összege elérte a 4265 milliárd forintot.

- mondta a miniszter megjegyezve, hogy az idén annyi pénzt fizetnek ki támogatásra, mint a megelőző hét évben.

Az egyeki piacfejlesztés apropóján Nagy István azt mondta, minden település központjában piacnak kell lennie, ami hozzájárul a helyi gazdaság, termelők és közösségek megerősödéséhez. Minden tizedik forintot a piacokon költik el az emberek, ezt az arányt növelni kell. Mint mondta, a gazdaság erősítésére a legkisebb vállalkozások önrész nélkül ötmillió forintra pályázhatnak, az önkormányzatoknak 100 millió forintot tudnak adni, a kisebb gazdaságokat 50-100-200 millióval, a nagyokat akár kétmilliárd forint pályázati forrással tudják segíteni.

Emlékeztetett rá, hogy tavaly novemberig lehetett pályázni az állattartó telepek korszerűsítésére elkülönített 50 milliárd forintos forrásra. Az ötszörös túljelentkezés miatt úgy döntöttek, ha ilyen nagy a vállalkozási kedv, és a gazdák a járvány kellős közepén ennyire bíznak a jövőben, 260 milliárd forintra emelik a pályázható összeget.

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára arról beszélt, hogy az utóbbi időszakban felértékelődött az egészség, a gazdaság biztonsága, a munkahelyek megőrzése. Példaértékűnek nevezte a helyi fejlesztéseket, a 19 csónak és kishajó fogadására alkalmas úszókikötőre utalva megjegyezte: "a Tisza-part új fejezetet nyitott a település életében".

Miluczky Attila, Egyek polgármestere pedig arról beszélt, hogy a település új piaca több mint 47 millió forintba került, amihez csaknem 41 millió forint vidékfejlesztési támogatást kaptak. A csónakkikötőt 9,5 milliós beruházással alakították ki.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

beruházás

fejlesztés

egyek

piac

csónakkikötő

hajdú-bihar megye