Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok: az átlagoshoz közeli a várható termésmennyiség

MTI   
  Megosztom
Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok: az átlagoshoz közeli a várható termésmennyiség

Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok, az agrárkamara idei előrejelzése az átlagoshoz közeli mennyiségeket jelez azzal, hogy az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok - jelentette ki az agrárminiszter szombaton a hagyományos Jászsági aratónap és birkapörköltfőző verseny megnyitóján, Jászapátin

Termésbecslés őszi búzánál 5 millió tonnát alulról megközelítő mennyiséget jelez. Őszi árpánál 1,38 millió tonnás, valamint repcénél 776 ezer tonnás termést prognosztizálnak

- számolt be.

Az elmúlt egy évben a pandémia átírta az életet. Ezekben a hetekben az orvosok, a nővérek, a kórházi dolgozók és a mentőszolgálat kiállása ismét emberfeletti

- emelte ki.

Emellett tapasztalható volt a magyar gazdák mérhetetlen szorgalma és szolidaritása is

- hangsúlyozta, hozzátéve, ezekben a napokban is, minden nehezítő körülmény ellenére, nekik köszönhetően, kiváló magyar élelmiszerek kerültek az asztalainkra.

Nagy István azt mondta, a magyar agrárium és élelmiszeripar stratégiai ágazattá vált. Magyarország kormánya ezt a példaértékű kitartást a maga eszközeivel igyekszik támogatni. Úgy, hogy történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttatja és megerősíti a magyar agráriumot és a vidéki térségeket.

A kormány az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80 százalékos hazai társfinanszírozást biztosít, amellyel 2021-ben a teljes magyar mezőgazdaságot érintő megújulást teszi lehetővé

- számolt be.

A mezőgazdaságunk kizárólag folyamatos fejlesztésekkel és a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet sikeres

- emelte ki.

A Vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló forrásokból ezekben a hónapokban mintegy 600 milliárd forint értékben kerülnek kiírásra új beruházási pályázatok. Bíznak abban, hogy mind több gazda él ezekkel a pályázati lehetőségekkel.

Nagy István szólt arról is, hogy "a búza aratására készülve őseink már a jövőt tervezték". Szavai szerint példaként szolgál a Jászsági Aratóünnep, "amely hagyománytiszteletből, eleink iránti hűségből fakad", de évről évre képes új oldaláról megmutatni egy összetartó, erős közösséget.

Bár a több évszázados helyi tradíciók adják a keretét, mégis újraépíti, erősíti és kifejezi a magyar gazdatársadalom együvé tartozását

- fejtette ki.

Mint mondta, ez az aratóünnep azt is jelenti, hogy Péter és Pál apostolok emléknapján, szerte az országban megkezdődik az aratás, beérett a búza. Köszönetet mondott az aratóünnep szervezőinek is, mert "olyan közösségi ünnepet álmodtak, amely a megfáradt gazda munkáját méltatja".

Az eseményen Pócs János, a térség országgyűlési képviselője, Farkas Ferenc, Jászapáti polgármestere és Kiss János, a Jászapáti Gazdakör elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke azt mondta a múltat nem feledhetjük, mert a jövő a múltban gyökerezik". A magyarságot, a magyar nyelvet, a nemzetet a parasztság, jobbágyság mentette meg, tartotta meg nagyon vészterhes időkben is. Szólt arról, hogy a magyar gazda "zöld gazda", ezt bizonyítják a mutatószámok is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) online aláírásgyűjtést indított "Petíció a magyar agráriumért" címmel

- tájékoztatott, majd arra kérte a jelenlevőket, hogy a kamara oldalán levő petíciót írják alá.

Rusvai Miklós virológus azt mondta, hogy a hazai járványügyi helyzet jónak számít, az előrejelzések szerint a tavalyi nyárhoz hasonlóan telhet az idei is. Szavai szerint "a legnehezebb időszakon már túl vagyunk". Az eseményen Ivancsó István plébános mondott áldást.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárkamara

birkapörkölt

jászság

aratónap