Tömegek keresik ezeket a termékeket a hazai drogériákban: megérik a pénzüket?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Tömegek keresik ezeket a termékeket a hazai drogériákban: megérik a pénzüket?

Az utóbbi években egyre jobban megnövekedett az igény a természetes alapanyagú kozmetikumok iránt. Az emberek egyre egészségtudatosabbak, ezért fontossá válik számukra, hogy olyan bőrápoló szereket használjanak, melyek nem tartalmaznak mesterséges összetevőket. Úgy gondoltuk, hogy megkeresünk országos lefedettséggel működő gyártókat és forgalmazókat, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat.

Elsőként a BIOLA Biokozmetikai Kft. gyártó cégnél Dr.Gyovai Violát kerestük meg. Szerinte a természetes kozmetikumok köre ma már szakmai, toxikológiai és bőrgyógyászati tapasztalatok alapján több csoportra oszthatók:

  • Így vannak természetes hatóanyagokkal készülő (pl. Gyógynövény kivonatokkal, növényi juice-okkal) kozmetikumok, amelyek összetevői (INCI) listájából látható, hogy vegyi szemlélet szerint formulázott, szintetikus szerkezeti és adalékanyagok közé dolgozták be növényi hatóanyagokat.
  • Az Európában kialakult gyakorlat szerint, amelyet toxikológiai, bőrgyógyászati és kozmetológiai tapasztalatokra alapoztak, a natúrkozmetikumok fogalma bevezetésre került a köztudatban is. Ezekben bizonyos konzerváló szereket, ásványi olajokat, GMO eredetű összetevőket, szintetikus fényvédőket, stb. nem ajánlanak alkalmazni és elvárt, hogy valamennyi növényi eredetű összetevőt tartalmazzanak. Az ilyen típusú termékeknél a gyártó is definiálhatja már a fejlesztés során, hogy „mit nem tartalmaz a termék”.
  • Tanúsított natúrkozmetikumok: Nem kötelező tanúsítani a natúr szemlélettel formulázott termékeket, de vannak olyan külső ellenőrző szervezetek, amelyek feltételrendszere szerint (amely tartalmaz egy tiltott anyagok listáját) ellenőrizve és tanúsítva vannak bizonyos márkák.
  • Biokozmetikumok: Ezeket mindig tanúsítani kell! Évente legalább egyszer ellenőrzi a tanúsító szervezet a saját feltételrendszere szerint. Ennek során nem csak a bio (ökológiai mezőgazdasági termesztésből származó) alapanyagokat, hanem a receptúrát, gyártástechnológiát, raktározást, címkézést stb. is ellenőrzik és csak ezek után kaphatja meg a termék a bio, vagy x% ökológiai tanúsítását. A biokozmetikumokban elvárt ökológiai alkotók mennyisége igen különböző lehet a különböző tanúsító szervezeteknél. A magyar BIOKONTROLL (HU-ÖKO-01) igen szigorúnak számít e-tekintetben, mert több mint 95% mezőgazdasági összetevő 90%-ának ökológiai mezőgazdasági termelésből kell származnia ahhoz, hogy a kozmetikum ökológiai minősítést kapjon.
  • Biodinamikus biokozmetikumok: A Biodynamic Federation Demeter International e.V. feltételrendszere szerinti tanúsításra vihetők a már bio tanúsítással rendelkező biokozmetikumok. Amennyiben a növényi összetevők több mint 66%-a ún. biodinamikus termelésből származik. akkor viselhetik a termékek a Demeter logo-t.

A fentiekből is látszik, hogy toxikológiai és bőrgyógyászati esetleírások, adatok és kozmetológiai tapasztalatok alapján nem javasolják bizonyos más típusú kozmetikumban egyébként megengedett anyagok alkalmazását a természetes kozmetikumokban.

Tehát a fent említett minőségi kategóriában a legtermészetesebb összetételűnek, azaz a legkevesebb kémiailag módosított anyagot tartalmazó kozmetikumnak a biodinamikus kozmetikumokat tekinthetjük.

Mindenki szabadon eldöntheti, hogy természetesebb szépségápoló szerekkel ápolja-e a bőrét. Nyilvánvalóan azok, akik rendkívül érzékeny bőrűek, vagy egyébként nagyon tudatos bio élelmiszereket is fogyasztók, azok igyekeznek természetesebb megoldásokat választani. A bio termesztésből származó növényi alapanyagok, kivonatok az EU ökológiai feltételrendszere szerinti növényvédelemben megengedett kezelést kapott növényekből származnak. Így növényvédőszer maradvány tartalmuk miatt nem kell aggódni.

Az összetevők között hosszú ideje bevizsgált, bőrgyógyászatilag biztonságosnak ítélt szerkezeti-, konzerváló-, adalék és növényi alapanyagokat alkalmaznak. A tapasztalat azt mutatja világszerte, hogy az ilyen típusú biokozmetkumok alkalmazása mellett helyes formulázás esetén csökkenthető a bőrirritáció kockázata, és az érzékeny bőrű, vagy már bőrpanaszokkal rendelkező emberek bőrének letisztítására, kozmetikai célú ápolására megelégedéssel használhatók.

A biokozmetikumok a bőr anyagcseréjét harmonikusan támogatják, elősegítik a test szintetikus vegyi anyagokkal történő terhelésének mérséklődését azáltal, hogy a természetes, egészséges életmód fontos részét képezik az élelmiszerek és a testmozgás mellett. A környezettudatos és az igényes, egészséget támogató életvitelhez szokott 25-60 éves korosztály alkalmazza elsődlegesen a természetes alapanyagú kozmetikumokat. A fővárosban nagyobb a kereslet a termékekre az urbanizációs és környezeti stresszhatások terhelése miatt.

Következőként a Kaviczky Premium Kft-nél Kavizczky Ágnes kozmetikai termékfejlesztőt kerestük meg. Úgy gondolja, hogy a világban egyre növekvő igény és elvárás a fiatalos kinézet hosszú távú megőrzése, a fiatalos külső megőrzésének ígérete minden esetben pozitív kontextusba helyeződik.

A szépség imázsa felértékelődik, ezáltal minden hozzá kapcsolódó tevékenység, viselkedés vagy magatartásforma, mely ezen értékeket képviseli. Nem elég csupán ígéretekre hagyatkozni. Elemezni, gondolkodni és cselekedni szükséges. Átalakulóban van a szemléletmód, mi szerint az emberek egyre fogékonyabbak a természetes, natúr, egészséges életforma iránt. Kozmetikai termékek használatában is egyre inkább tudatosak, igény és elvárás a kiváló természetes beltartalom.

Mivel a paradigmaváltás meghatározó aspektusa a természetes és organikus mesterséges tartósítószerektől, valamint állatkísérletektől mentes kozmetikumok használata, ezért a natúr és természetes kozmetikumok piaca egyre növekszik. A természetes alapanyagú kozmetikumoknál a kulcsszó valójában nem a „hatás” hanem az IGÉNYDETERMINÁLT ÁPOLÁS: Bőrünk, mely legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk folyamatosan változik, kölcsönhatásban van testünkkel, valamint a minket körülvevő világgal. Bőrünk igénye folyamatosan változik, melynek mindig a pillanatnyi állapotát kell tekinteni. Ezt hivatott megvalósítani a BŐRETIKUS ÁPOLÁS. Megvalósul a legmagasabb szintű szakmaisággal létrehozott természetes formulák hatékonysága, beteljesítve a bőr látványával, érzetével és állapotával kapcsolatos igényeket. Mindezen ápolási szükségletek a bőr túlterhelése nélkül, az ökológiai lábnyom csökkentésével valósulnak meg.

A Kaviczky kozmetikai márka környezeti tudatossággal, a termékösszetételek kialakítása valamint a gyártás során óvja a természetet.

  • A Biológiai Sokféleség Egyezmény irányelvit követve a hatóanyagok vagy a csomagolás megválasztásakor arra törekszik, hogy a legkisebb környezeti lábnyomot hagyja tevékenysége során.
  • Az alap és hatóanyagok megújuló forrásokból, organikus termesztésből származnak, ügyelve ezzel a törékeny természeti egyensúly megóvására.
  • A termékeket állatokon nem tesztelik és nem teszteltetik.
  • A termékek nem tartalmaznak a bőrre vitatott hatású alkotórészeket és GMO összetevőket.
  • Kiemelten fontos az alapanyag tisztasági foka (kozmetikai felhasználásra alkalmas),
  • A kitermelés és begyűjtés technológiája, ami szerint mindig értékesebb, ha a növény kézi begyűjtés és gyors feldolgozás után kerül a csomagolóba
  • Elvárás továbbá a beszállítók felé, hogy kitermelést csak addig végezzenek, míg az ökológiai egyensúlyt képesek fenntartani.

A természetes alapanyagú kozmetikumok mindenkinek ajánlott, aki elkötelezett a natúr, vegán, állatkísérletmentes, embereket és ökoszisztémákat tiszteletben tartó, fair -trade kereskedelemmel kitermelt alap és hatóanyagok, valamint a biodiverzitás egységének fenntarthatósági szempontjai iránt.

A termékek iránti kereslet nem korosztály, hanem szemléletfüggő. A demográfiai szempontokat figyelembe véve jellemzően a városban / megyeszékhelyen élő 21-45 éves felsőfokú végzettséggel rendelkező női vásárlók-akik tudatosságukkal befolyásolják- a család többi tagjának termékhasználati / fogyasztási preferenciáit.

Harmadik cégként az Ilcsi Szépítőfüvek Kft-nél Molnár Ferenc tulajdonos és ügyvezető válaszolt kérdéseinkre. Molnár Ferenc elmondta, hogy édesanyja Ilcsi néni több évtizedes tapasztalata, mely tapasztalat szerzés az Ilcsi Szépítőfüvek részéről továbbra is folyamatos, egyértelműen bebizonyította, hogy a növények szerkezete „passzol ” leginkább az emberi bőrhöz.

Természetesen sokkal hatékonyabbak, mint az Ilcsi esetében is, mely szinte egyedülálló a világon az effektív növényi beltartalommal rendelkező kozmetikum, a kivonatokat tartalmazókkal szemben. A növények tisztasága és eredete rendkívül fontos, hogy ellenőrzött ökológiai gazdaságból (Biogarancia) származzanak és magukat a kozmetikumokat nemzetközileg is hiteles szervezetek tanúsítsák (BDIH, COSMOS-STANDERT).

A növényi alapú kozmetikumok sokkal könnyebben szívódnak fel, ezáltal a hatékonyságuk látványosabb és gyorsabb. Az érzékeny és pattanásosodásra hajlamos bőröknél még inkább igaz. A természetes alapanyagú kozmetikumok mindenkinek ajánlott, de különös tekintettel a környezettudatos embereknek, mert nekik fontos, hogy ne csak a bőrük, hanem a természet is rendben legyen. Nem véletlen, hogy az Ilcsi 20 hektáros bio ültetvényét a BIOGARANCIA ellenőrzi és az Ilcsi natúrkozmetikumokat pedig BDIH és COSMOS-STANDART tanúsítja.

30 éves kortól felfelé folyamatosan bővül a felhasználók köre. Fiatalabb korosztálynak különös tekintettel a tinédzserekre nagyon nehéz megmondani a tutit. Mindenben lázadnak, ami teljesen normális, mert ő maga is ilyen volt, de a bőrápolásban vannak alapigazságok, melyek korosztálytól függetlenül működnek és érvényesek.

A fővárosban is jó a kereslet, de vidéken jobb, szerinte azért mert vidéken kevesebb sznob ember él, közelebb vannak a természethez és jobban átlátják a természetesség logikáját. Összeségében azért egy javuló tendenciát lát, mely érvényes a nagyvárosokra és a vidékre egyaránt, hogy egyre több embernek van igénye a tiszta, megbízható élelmiszerekre és egyre többen nézik, hogy az általuk választott kozmetikum rendelkezik-e valamilyen nemzetközi tanúsítvánnyal. Személy szerint nagyon büszke rá, hogy a BCSDH (A környezettudatos cégek világ szövetsége) 2018-ban a „Változás vezető” elismerésben részesítette, melyben deklarálták, hogy ő a magyarországi minősített natúr kozmetikumok készítésének úttörője és hazai meghonosítója.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

natúrkozmetikum

kozmetika

kozmetikai termék

kozmetikum