Olcsó húsnak híg a leve: ezért van az egekben az asztalos készítette bútorok ára

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Olcsó húsnak híg a leve: ezért van az egekben az asztalos készítette bútorok ára

Legyen házépítésről vagy felújításról szó, a bútorvásárlás mindig fejtörést okoz. Felvetődik a kérdés, hogy egyedileg csináltassunk vagy pedig a bútoráruházból, internetről rendeljük meg. Mindegyik vásárlásnak megvan az előnye, de a döntést leginkább 2 dolog befolyásolja: a pénztárca és az igények. A döntés megkönnyítésének érdekében megkerestünk asztalos szakembereket.

Az egyedi bútorok előnyei mellett szólnak, hogy a saját elképzeléseknek megfelelően, az adott tér megfelelő kihasználtsága mellett, hosszú évekre, akár évtizedekre szóló döntést kell hozni. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen bútorlapból készül el az elképzelt bútor. Az egyedi igényekhez asztalos szakember segítségére van szükség, amihez ki kell nyitni a pénztárcákat.

Sok ember csak annyit lát, hogy a nagy bútoráruházakban és az interneten kinézett konyha, ágy, szekrénysor sokkal kedvezőbb áron elérhető, mint az asztalostól kapott árajánlat. Ennek viszont több oka van, mert jelentős különbségek vannak már a bútorgyártás folyamata során.

Tény, hogy sokkal egyszerűbb betérni egy áruházba és a kész darabok közül választani, majd pedig órákig ülni a bolt alkalmazottjával a számítógép előtt, hogy megtervezzék az elképzelt bútort. Ebben az esetben elég leadni a rendelést, várni 3-4 hetet, majd többnyire lapra szerelt állapotban hazavinni a bútorelemeket szerelésre. A meglepetés ekkor kezdődik igazán, mert a dobozokból kipakolt bútorlapok mellé adnak egy szerelési útmutatót, amit az ügyesebbek könnyen összeszerelnek, a többieknek viszont hozzáértő segítségre van szüksége. Szerelés közben kiderülhetnek további meglepetések: a bútorok vékonyabb lapokból készültek, a dobozból hiányozhatnak fontos kiegészítőelemek vagy épp a furatok nincsenek jó helyen, emiatt az összeszerelt bútor nyiklik-nyaklik.

Ezzel szemben az asztalosok által gyártott bútoroknál nem fordulhat elő, hogy a megrendelt bútorelemek vékony bútorlapból, rossz furattal vagy olyan élvédőzéssel készüljenek el, hogy befolyhasson alájuk a víz.

Úgy gondoltuk megkeresünk a szakmában dolgozó asztalosokat, hogy elmondják, milyen különbségek vannak az egyedi és a bútoráruházban kapható bútorok között.

Gruber László asztalos úgy gondolja, hogy az egyedi bútorok élettartama attól függ, hogy tömörfa vagy laminált bútorlapból készítik-e el.

A tömörfa bútorokat sokkal hosszabb időre tervezik és tartósabbak, viszont sokkal többe kerül. A laminált bútorok kevésbé tartósak, de különböző technológiai megoldásokkal (pl. 2 mm-es ABS élzárással), megpróbálják elérni, hogy minél tartósabb legyen és kevesebb víz folyhasson a forgácslapok közé. A nagybútoráruházban kapható bútorokat laminált bútorlapokból gyártják és leginkább lapra szerelten szállítják. A széles választékban elérhető nagybútoráruházi konyhabútorok, étkezők, ágyak vagy székek eltérő minőségűek. A tömeggyártott bútorok nem rosszak, viszont a ragasztó hamarabb elengedni és a furatok sem mindig jó helyen vannak.

Tapasztalatai szerint a bútorvásárlás és egyedi bútorgyártás a megrendelő keresetétől és igényeitől függ. A vásárlók túlnyomó része katalógusokban nézelődik vagy ellátogat egy áruházba és onnan választ. A kinézett bútordarabok a szemüknek gyönyörű, megvásárolják, beszerelik, majd jön a meglepetés a bútor szerkezetére és tartósságára vonatkozóan.

Hasonlóan látja a helyzetet Bernáth Imre, a Bernáth Bútor Kft ügyvezetője. Szerinte az egyedi bútorok mindig tartósabbak, mert az összeszerelésük nem rajzok alapján történik, mint a nagybútoráruházi daraboknál. A kereslet nem attól függ, hogy kinek mennyi bevétele van, inkább attól, hogy ki mennyire akarja kihasználni az adott helyiséget. Országosan dolgoznak, de a fővárosi vonzáskörzetében sokkal nagyobb a kereslet az egyedi termékekre. Az egyedi termékek sokkal tartósabbak a bútoráruházi daraboknál és sokkal jobban ki lehet használni egy adott helyiség lehetőségeit.

Az érdeklődők részéről a leggyakoribb kérdés, amivel találkozik, hogy „mennyibe kerül?” Az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy milyen anyagból készülnek a bútorlapok, leggyakrabban kimerül abban az ismeretük, hogy ebből áll össze a bútor.

Juhász Zsolt, a JUFA Faipari Manufaktúra asztalosa a két bútorgyártási mód és élettartam közötti összefüggéssel kezdte mondandóját.

Az egyedi bútorokhoz képest a nagybútoráruházi darabok 5 év alatt elhasználódnak. Az asztalos által gyártott egyedi bútorokat 15-20 évre tervezik.

Anyagminőségben és szerkezetileg is másképp néz ki egy egyedi és egy bútorbolti bútor. A bútorbolti termékeknél a profitorientáltság a fő szempont, a bútorlapok anyaga vékonyabb és lazább szerkezetűek, vékonyabb a laminálásuk. A megrendelt bútorokat lapra szerelten adják át a megrendelőknek, akik kénytelenek saját maguk egy szerelési útmutató alapján összeszerelni. Gépesítés és szerszámok nélkül nehéz a dolguk, sokszor kérnek emiatt is segítséget.

A megrendelők az árakon szoktak vacillálni, és sokszor megkérdezik, miben nyújtanak többet és miben különbözik egy asztalos által gyártott termék, a bútoráruházban kaphatótól. Ilyenkor rá kell szánni az időt és elmagyarázni a különbségeket. Van, aki megérti és van, aki nem. Mindig elmondjuk, hogy a kialakítás és a szerelvények minőségében, az összerakás és kivitelezés módjában vannak a legnagyobb különbségek

- mondta el a szakember.

Magyarországon kezdenek emelkedni az alapanyagárak, így az egyedi bútorkészítés ára is változik. Egyre nagyobb a szakadék az egyedi bútorok és a bútoráruházi bútorok között. A bútorboltban vagy interneten egy 2,4 m hosszú konyhabútort 130 ezer forintért árulnak, de egy asztalos ugyanazt jó minőségben, legalább 600 ezer forintból tudja kihozni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bútor

asztalos

egyedi bútorok

áruházak

bútorlap

minőség

termékek

drágulás