Nem titok többé: óriási bajban a Dunaferr, hivatalos vagyonfelügyelő vizsgálódik

Portfolio   
  Megosztom
Nem titok többé: óriási bajban a Dunaferr, hivatalos vagyonfelügyelő vizsgálódik

Az ISD Dunaferr ügyében az eddig állami felszámolóként ismert cég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. jár el, ideiglenes vagyonfelügyelőnek jelölte ki a céget a Fővárosi Törvényszék a dunai vasműhöz június 22-én. Még nem tudni, hogy reorganizálják, vagy felszámolják a céget. A Dunaferrnek május vége óta nincs legitim, a cégbíróságon bejegyzett vezetője, hónapok óta zajlik a huzavona a cégvezetésért.

Hivatalossá vált: komoly bajban van a Dunaferr, és talán az utolsó próbálkozás zajlik éppen a nagy múltú vasmű életben tartására. A Portfolio megkeresésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. megerősítette, hogy kivonult a céghez, vagyonfelügyeletet lát el. Közben a vasmű hajszálra van a kényszertörléstől, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hetekkel ezelőtt felszólította a céget a beszámolók pótlására. A cél feltehetőleg a társaság csődjének megelőzése, írja a Portfolió.

A lap értesüléseivel egybevágóan írta meg kedden a 24.hu, hogy péntek óta kint vannak a dunaújvárosi vasműnél az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) emberei. Ez a cég eddig a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított gazdálkodó szervezetek felszámolójaként volt ismert, a pandémia alatt azonban bővült az állami kft hatásköre: reorganizációs eljárást vezényelhet le, vagyis csőd, illetve felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását oldja meg, ha életképes az adott cég.

A Portfolio megkereste a Dunaferrt és az NRN-t kérdéseivel. Utóbbi társaság most küldte el hivatalos válaszát:

a Fővárosi Törvényszék a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény hatályos rendelkezései alapján 2021. június 22. napján az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság ideiglenes vagyonfelügyelőjének jelölte ki a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Az NRN arra is kitért válaszában, hogy "a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ideiglenes vagyonfelügyelői kijelölésére a vonatkozó jogszabályok alapján kötelezően került sor, abban a bíróságnak mérlegelési lehetősége nem volt".

Az ideiglenes vagyonfelügyelet tartama alatt az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság ellen még nem kezdődik meg a felszámolási eljárás, az eljárás célja a hitelezői érdekek védelme a bíróság felszámolásról történő jogerős döntéséig - részletezte a folyamatot a nonprofit cég, amely azt is hozzátette, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelő a jogszabályban meghatározott kötelezettségeit teljesítve jár el.

Feltehetően a napokban megjelent hírekre reagálva az NRN azt is írta, hogy a Dunaferrnél ellátott ideiglenes vagyonfelügyelet nem tekinthető állami kontrollnak,hanem a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény általános szabályai szerint folytatott hitelezővédelmi eljárás. Azt is kifejti a kirendelt vállalkozás, hogy milyen tevékenységet lát el jelenleg Dunaújvárosban.

Az ideiglenes vagyonfelügyelő a hitelezői érdekek védelmének szem előtt tartásával

  • figyelemmel kíséri a gazdálkodó szervezet tevékenységét,
  • áttekinti az adós vagyoni helyzetét,
  • betekinthet az adós könyveibe,
  • pénztárát, értékpapír- és eszközállományát, iratait, valamint pénzforgalmi számláit megvizsgálhatja,
  • a gazdálkodó szervezet vezetőjétől felvilágosítást kérhet, illetve
  • az adós helyiségeibe beléphet, bármely vagyontárgyát átvizsgálhatja.

A Portfolio-nak küldött válaszból az is kiderül, hogy a cégvezetés múlt hét óta nem tehet meg mindent szabadon a cég gazdálkodását illetően.

Az adós gazdálkodó szervezet vezetője – az ideiglenes vagyonfelügyelő tevékenységének megkezdését követően – a gazdálkodó szervezet vagyonával kapcsolatban csak az ideiglenes vagyonfelügyelő jóváhagyásával, ellenjegyzésével köthet a rendes gazdálkodás körét meghaladó szerződést, tehet más jognyilatkozatot, ideértve a már létrejött szerződés alapján az adós részéről történő teljesítést is

- nyilatkozta a lapnak az NRN.

Azt is leszögezték, hogy az ideiglenes vagyonfelügyelői feladatok ellátása ugyanakkor nem érinti a tulajdonosi és a menedzsment jogosítványokat, azoknak az ideiglenes vagyonfelügyelő általi átvételére nincs törvényes lehetőség. A Dunaferrnek május vége óta nincs legitim, a cégbíróságon bejegyzett vezetője, hónapok óta zajlik az iszapbirkózás a cégvezetésért.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

dunaferr

felszámolás

csődeljárás

reorganizálás

vagyonfelügyelő

állami

dunaújváros

nrn

likviditási válság