Horror áron kapható idén az igazi fagylalt: gyanakodjunk, ha 200 Ft-ért adnák

Pénzcentrum   
  Megosztom
Horror áron kapható idén az igazi fagylalt: gyanakodjunk, ha 200 Ft-ért adnák

Két éve, a koronavírus-járvány előtti utolsó nyáron átlagosan 280-300 forintba került egy gombóc fagyi a Balatonnál és több vidéki nagyvárosban, ahogy a kiemelt turisztikai régiókban is. Tavaly 300-350 Ft-ra nőtt a fagyi ára, és idén nyárra is megjósolható volt a további áremelkedés, hisz az alapanyagárak drágultak, a bérköltségek megugrottak, a gyenge forintárfolyamról nem is beszélve.

A minőségi fagylalt készítéséhez megkerülhetetlen az import alapanyag. Míg a gyümölcsök terén sokáig kiváló minőségű hazai alapanyagból dolgozhattak a fagylaltkészítők, az elmúlt pár évben a hektikus időjárás rányomta bélyegét a termésre, ezért a folyamatos utánpótlást kénytelenek francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott termékeivel megoldani, még úgy is, hogy ezek lényegesen drágábbak a magyar gyümölcsnél, írja Pénzcentrum.

Minden évben, ha csak egy keveset is, de még mindig emelkedik a fagylalt ára. Ugyanakkor pozitív változások se hallgassuk el, a megemelkedett árhoz, a legtöbb helyen jobb minőség is párosul. Az egyik választható út, hogy minőségi terméket kínáljunk, minőségi áron. A nyersanyagok nagy része külföldről érkezik, ilyenek az olajos magvak, a csokoládék vagy a gyümölcspürék, ezeket az idei EUR/HUF árfolyam miatt drágábban lehetett beszerezni

- mondta el a novekedes.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke.

200 forintért nincs minőségi fagylalt

A jelenlegi átlagos fagylaltár 300-350 forint/gombóc körül mozog, de 500 forintért is látni idén fagylaltot. Az ár emelkedésére a nyersanyagárakon túl a bérköltségek drasztikus emelkedése is hatással van, mivel a minőségi fagylalt készítéséhez rengeteg élőmunka szükséges. Ha valóban kézműves, minőségi fagylaltot kínál egy fagylaltozó vagy cukrászda, ott minimum 300 forintba kerül a fagyi, hogy nyereséges legyen az üzlet.

Fagylalt nélkül szinte a legtöbb cukrászda üzemeltetése veszteséges lenne, mivel a süteményeket még mindig kelet-európai áron tudják csak értékesíteni, miközben a bérek és az alapanyagok többsége már a nyugati árszínvonal környékén mozog. A cukrászdák abban reménykednek, hogy a szezon hátralévő része valamit pótolhat a gyenge kezdés után.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

fagylaltár

gombóc

drágulás

alapanyagok drágulása

fagylalt

nyár