Egyre több kárt okozhatnak ezek a madarak: mi lehet a békés megoldás ellenük?

24.hu   
  Megosztom
Egyre több kárt okozhatnak ezek a madarak: mi lehet a békés megoldás ellenük?

A ludak és darvak okozta károk a szántókon ma még lokálisak, de ez nyilván nem vigasztalja azt a gazdát, akinek éppen letapossák, lecsipegetik a vetését. A klímaváltozással egyre több lúd és daru tölti hazánkban a telet, ezáltal gyakrabban és jelentősebb mértékben keletkezhetnek károk a termőföldeken – erre pedig fel kell készülnünk - számolt be róla a 24.hu.

Egyes állatok képesek gazdasági károkat okozni, amire viszont nem lehet válasz a további pusztítás. Viszont számolnunk kell az úgynevezett, vizes élőhelyekhez kötődő, „konfliktusos” állatfajokkal. Ahogy a portál írja, a „vízimadarak” egy rendkívül bő, világszerte több ezer fajt magában foglaló kategória. Olyan madarak tartoznak ebbe a csoportba, amelyek életciklusának jelentős része a vízhez kötődik, legyen szó táplálkozásról, utódnevelésről vagy akár éjjeli szállásról. Mint írták, hazánkban honos fajok közül négy érdemel említést a „gazdasági károkozással” összefüggésben, a kárókatonán és a kis kárókatonán kívül a daru, a nyári lúd és a nagy lilik. A halgazdaságok által sokszor szárnyas ördögnek nevezett kárókatonák is elég nagy pusztítást tudnak végezni, de a daru és a ludak is képesek már jelentős károkat okozni.

A kárókatonákhoz képest ugyan nagyságrendekkel kisebb potenciális kárról van szó, de ez nyilván nem vigasztalja azt a gazdát, akinek a vetését éppen lelegelik. Az enyhébbé váló telek a közeli jövőben viszont fokozhatják a problémát

- mondta a portálnak Dr. Végvári Zsolt, a Vízi Ökológiai Intézetének (VÖI) igazgatója.

A daru esetében jogosan merül fel a kérdés, hogy néhány madár miféle kárt okozhat, a szekember szerint viszont a problémát a legkevésbé sem a hazai létszám okozza. Hanem az, hogy az északi állomány télen délebbre vonul, hazánk pedig az egyik fő útvonalon fekszik, ősszel százezres nagyságrendben érkeznek a darvak elsősorban a Hortobágyra.

Az éjszakákat sekély tavakban ácsorogva töltik, ahol hamar kiszúrhatják a közeledő veszélyt, napközben azonban főleg mezőgazdasági területeken táplálkoznak, felcsipegetik az elhullott vagy elszórt gabonát, a kultúrnövények hajtásait. Több tízezer éhes csőr azért már szép munkát képes végezni, bár hazánkban elsősorban a lábon hagyott kukoricát, illetve a nem megfelelő vetési technológiával kezelt földeket „veszélyeztetik”. Spanyolországban a paratölgyeknek a disznók etetésére szánt makkját dézsmálják, Franciaországban a gabonát, Izraelben pedig a pisztáciát

- írja a portál.

A ludak tevékenységük már most is jóval komolyabb a darvakénál. Itt két fajról van szó, a nyári lúdról és a nagy lilikről.

A több száz vagy ezer példányból álló csapatok nagy területen lecsipegethetik a szántóföldi növények hajtásait, a vizes, sáros földön kitapossák a vetést. Mindez azonban csak néhány régió néhány pontját érinti, tevékenységük egy része ráadásul pozitív is lehet

- magyarázza Dr. Végvári Zsolt.

Ahogy a portál írja, az enyhülő telek nagyobb madártömeget jelentenek, ami gyakoribb és jelentősebb károkozást hoz magával. Erre fel kell készülnünk, méghozzá a tudomány segítségével, a természetvédelem és a gazdálkodók közös érdekei mentén: állami kártérítéssel, termelési technológiákkal, szerkezetátalakításokkal.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

vizimadarak

lúd

daru

darvak

kárókatona