Nagy bajban a magyarok kedvenc zöldsége: mi lesz így a hazai burgonyával?

Agrárszektor   
  Megosztom
Nagy bajban a magyarok kedvenc zöldsége: mi lesz így a hazai burgonyával?

Vészesen lecsökkent Magyarországon a burgonya termőterülete az utóbbi években. Míg 2019-ben 13287 hektáron ültettek étkezési burgonyát, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint 2021-ben már csak 8711 hektáron, vetőburgonyát pedig alig több mint 103 hektáron. Noha az Európai Unió 1701 burgonyafajtát ismer el, az évente megjelentetett Nemzeti Fajtajegyzéken csak 23 államilag elismert fajta szerepel, és ezeknek is csak a töredékét termesztik, mert az ágazat szereplői ragaszkodnak a bevált, megszokott fajtákhoz. Az Agrárszektor arról kérdezte a gazdákat, hogy hány fajtát termesztenek, ezt milyen módon, és milyenek a kilátásaik idén.

Évek óta egyre fogy az étkezési burgonya termőterülete Magyarországon. Míg 2019-ben még 13287 ezer hektáron ültettek étkezési és 150 hektáron vetőburgonyát, ez 2021-re 8711 és 103,63 hektárra zsugorodott. A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt egyre kevesebb területen lehet öntözés nélkül burgonyát termeszteni. Az Agrárszektor megkérdezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt és az ágazat szereplőit, hogy hol tart most a burgonyatermesztés és -nemesítés Magyarországon, melyik fajták a legnépszerűbbek itthon, és hogy milyen termés várható 2021-ben - írja az Agrárszektor.

Magyarországon étkezési és vetőburgonyát is termesztenek, az étkezési burgonya termőterülete az AKI adatai alapján 8711 hektár, a vetőburgonyáé pedig 103,63 hektár – tudta meg az Agrárszektor a Nébihtől. A hatóság arról is beszámolt, hogy az európai uniós közös listán 1701 fajta szerepel, amelyek mindegyike termeszthető Magyarországon. Élnek is a lehetőséggel a termelők, mert nemcsak Magyarországról szerzik be a vetőburgonyát, hanem a kereskedőkön keresztül külföldről is, Hollandia, Franciaország, Németország a legnagyobb vetőburgonya-előállító országok. A többség magyarországi fajtaképviselőkön keresztül szerzi be a külföldről érkező vetőburgonyákat, de jelentős azok száma is, akik közvetlenül vásárolnak az EU-ban. A magas vetőburgonyaárak miatt azon területek száma is számottevő lehet, ahol az előző évről visszamaradt burgonyát vetik el. Általánosságban elmondhatjuk, hogy nagy az utántermesztett burgonyák aránya. A Nébih tájékoztatásában kitért arra is, hogy 2021-ben 22 fajta vetőburgonyát termesztenek Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy melyek a legnépszerűbb fajták Magyarországon, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közölte, hogy pontosan nem ismerik az étkezési célra vetett fajták arányát, így csak megközelítő válasz adható erre a kérdésre. Magyarországon népszerű fajta az Agria, a Balatoni rózsa, a Desiree, a Hópehely és a Red Scarlett, de ezek mellett további fajták is népszerűek lehetnek. A hivatal szerint vetőburgonya tekintetében nem releváns ez a kérdés, mert az ágazat szereplői nagyrészt a megszokott/megtanult fajtákat szaporítják, emellett csak kis mennyiségben „tanulják” az új fajták stressztűrő-képességét. Van olyan külföldi nemesítőház, amely nem termeltet vetőburgonyát Magyarországon, minden igényt külföldről elégít ki, s ha valamely vetőburgonyafajta nem kapható Magyarországon, azt a fajtaképviselők szerzik be külföldről.

A cikk foltytatás az Agrárszektoron olvasható.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

mezőgazdaság

burgonya

felvásárlási ár

hazai

magyar termék

magyar termelők

krumpli

krumplis lángos