Brutálisan drágulnak az albérletek: aki most nem lép, lemarad róluk

HelloVidék   
  Megosztom
Brutálisan drágulnak az albérletek: aki most nem lép, lemarad róluk

Alaposan rá kell készülniük az albérletkeresésre azoknak az egyetemistáknak, akik az új tanévre kedvező áron szeretnének kiadó lakást találni a fővárosban – hívja fel a figyelmet a Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzésében.

Egyre nehezebben találhatnak kedvező árfekvésben kiadó lakást azok az egyetemisták, akik a szeptembertől várhatóan a hagyományos offline üzemmódban működő felsőoktatás miatt térnek vissza a városokba. Ez beleillik abba a forgatókönyvbe, amit a közösségi albérletkereső platform még az év eleji előrejelzésében vázolt.

Az albérletpiac az elmúlt hónapokban az élénkülés jeleit mutatta: a járványhelyzet enyhülésével, majd a korlátozó intézkedések részleges és teljes feloldásával újraindult a vendéglátó- és szolgáltatóipar, éledezni kezdett a turizmus, amelyek hatására megugrott a kereslet a hosszú távú bérlés iránt. Júniusban már kiugró volt az érdeklődés a bérlők részéről, és a keresleti oldal fizetőképessége is erősödött.

A közösségi albérletkereső szerint a következő hónapokban a bérleti díjak alakulása több tényezőtől függ: egyrészt kérdés, hogy a nyár folyamán mennyi belvárosi lakás tér vissza a rövidtávú, Airbnb-s kiadáshoz, és így mennyivel kevesebb lakás lesz elérhető hosszú távú bérletre. Másrészt kérdés, hogy a felsőoktatás szeptembertől teljesen visszaáll-e a jelenléti oktatásra, és ennek eredményeként a külföldi diákok is visszatérnek-e hazánkba.

Amennyiben ezek teljesülnek, a bérleti díjak várhatóan hónapról hónapra tovább emelkednek majd, így a Rentingo.com szerint az új tanévre készülő egyetemistáknak

Három tanácsot érdemes megfogadni

  1. Időben kezdjék el az albérletkeresést, mert aki későn ébred, jóval drágábban juthat bérleményhez.
  2. Mivel a kiadó szobák hamarabb kelnek el, szoba helyett inkább lakótársat keressenek, akikkel közösen bérelhetnek egy egész lakást.
  3. A koronavírus-járvány esetleges 4. hulláma miatt érdemes vis maiorként a szerződésbe foglalni, hogy online oktatásra való átállás esetén a bérleti szerződést felmondhassák.

Mindemellett a vidékről a fővárosba vagy nagyobb vidéki városokba költöző fiataloknak azzal is fontos tisztában lenniük, hogy egy adott kerületen belül is jelentős árbeli különbségek lehetnek, ezért a tájékozódást megkönnyíthetik az alberletkalkulator.hu és a hasonló interaktív albérletkereső oldalak, amelyek nem kerületi bontásban, hanem sokkal részletesebben mutatják meg a városrészek átlagos bérleti díjait.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

albérletpiac

albérlet

albérleti díj

drágulás

egyetemisták

áremelés