Felpörgött a belföldi turizmus: több mint háromszorosára nőtt a vendégéjszakák száma

MTI   
  Megosztom
Felpörgött a belföldi turizmus: több mint háromszorosára nőtt a vendégéjszakák száma

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma májusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva háromszorosára nőtt, de 56 százalékkal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 májusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. májushoz mérten ötszörösére nőtt, 2019 azonos időszakához viszonyítva 91 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 384 ezerrel magasabb volt.

Tavaly májushoz képest a belföldi vendégek száma 128 ezerrel, a vendégéjszakáké 336 ezer éjszakával lett nagyobb. A vendégszám 211 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 522 ezer volt. Az éjszakák 72 százalékát szállodákban töltötték, ahol a növekedés mértéke csaknem négyszeres volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma az előző évi forgalmat 57, illetve 29 százalékkal múlta felül. Az Észak-Alföldi turisztikai régióban volt a legnagyobb mértékű, több mint négyszeres a növekedés.

A külföldi vendégek száma 34 ezer fővel, a vendégéjszakáké 100 ezer éjszakával nőtt az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyekre érkezett 39 ezer vendég 125 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, az ott eltöltött éjszakák száma több mint ötszörösére bővült 2020 májusához képest. A növekedés Budapesten volt a legnagyobb, több mint nyolcszoros.

A KSH szerint 1945 kereskedelmi szálláshely, köztük 691 szálloda és 769 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Májusban az előző hónaphoz képest az összes vendégéjszaka 81 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Az első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyek 68 százalékkal kevesebb, összesen 1,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 55, a külföldiek 81 százalékkal kevesebb, 1,0 millió, illetve 409 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

belföldi turizmus

kereskedelmi szálláshelyek

belföldi vendégek

szálláshelyek

forgalom

központi statisztikai hivatal

vendégéjszakák