Sokmillió euróból új gigagyár épül vidéken: már toborozzák az új dolgozókat

HelloVidék   
  Megosztom
Sokmillió euróból új gigagyár épül vidéken: már toborozzák az új dolgozókat

Nemsokára termel a Toray Kft. közel kétszáz új munkahelyet teremtő, járműiparihoz kapcsolódó, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősített üzeme, amely a magyar állam támogatásával létesült.

Készül gyára átadásra a japán tulajdonú, nyergesújfalui Toray Industries Hungary Kft. ​A társaság a 2019-ben indított, 127 milliárd forintosként bejelentett beruházásával elektromos autókban és elektronikai eszközökben használatos BSF (Battery Separator Film) előállítását indítja el Magyarországon - írja a Világgazdaság. Az anyavállalat 2021 utolsó negyedévére tervezi a gyár átadását, és már el iskezdték a munkavállalók toborzását.

A beruházást az állam az első közlések alapján 4,7 milliárddal támogatja, ugyanakkor a Támogatásokat Vizsgáló Iroda (TVI) honlapján olvasható tavaly júliusi bejelentésben már az szerepel, hogy az Európai Bizottság a kft. 46,5 millió eurós (körülbelül 12 milliárd forintos) regionális beruházási támogatását hagyta jóvá. E közlésben a beruházás összköltségét 397 millió eurósnak írják. A Világgazdaság 2019-ben a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) kapott adatok alapján 313,5 millió eurós projektről írt.

A beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősül, ennek alapján a gyár építése során, illetve hozzá kapcsolódóan során egyes hivatali eljárásokat egyszerűbben és gyorsabban lehetett elvégezni. A kivitelezésről beszámoló betonujsag.hu szerint a beruházás két ütemben valósul meg, a közel 18 ezer négyzetméteres gyártóüzemhez irodaegység, a fóliagyártó csarnok, csomagoló- és raktárcsarnok tartozik. Építettek energiaközpontot, kémiai hulladéktárolót és alapanyagraktárat, valamint portaépületet. A generálkivitelező a Takenaka Europe GmbH volt. Az előregyártott vasbeton épületszerkezetet ASA Építőipari Kft. tervezte, gyártotta, szállította és szerelte. Az építészeti terveket és a generál statikai terveket a Studio In-Ex Zrt. jegyzi.

A japán cégnek Nyergesújfalu már hosszabb ideje ismerős: a Toray Industries 2014-ben felvásárolta a településen szénszálat gyártó Zoltek üzemet. A szénszálat szélerőművek turbináinak megerősítésére és repülőgépek fékrendszereihez, illetve számos más területen használják.

A Toray Kft. összesen 200 főt keres, többek között termelési, mérnöki és támogatói (pénzügyi, HR és IT, továbbá egyéb) területre. A nyergesújfalui a vállalat első európai gyártóüzeme. A japán vállalat húsz éve a lítium ionos akkumulátorokban használt szeparátorfilm egyik legnagyobb gyártója.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

ipar

üzem