Elképesztő várólisták a magyar kórházakban: ennyit kell várni ezekre a sürgős műtétekre

Pénzcentrum   
  Megosztom
Elképesztő várólisták a magyar kórházakban: ennyit kell várni ezekre a sürgős műtétekre

A Pénzcentrum, ahogy a második és harmadik hullám között, most ismét megvizsgálta, hogyan alakultak a kórházi várólisták. Ahogy arra számítani lehetett, csak most nőttek igazán nagyot a várólisták: mikor már újraindultak a szakrendelések, és a betegek, akik a járvány alatt nem fordultak orvoshoz a problémáikkal, most ellepték a várótermeket. Tavaly nyárhoz képest nem ritkán a duplájára, triplájára nőtt a várakozási idő, és január óta egyes műtétekre már kétszer annyian várnak, mint fél éve. Például laparoszkópiás epekő műtétre egy éve még "csak" 127 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, ez év januárjában már 177 napot kellet várni. Jelenleg csaknem egy év, 351 nap várakozásra számíthatnak a betegek.

Május 13-tól újraindultak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások - vagyis már két hónapja lehet végezni azokat a műtéteket, amelyeket eddig halasztottak a járvány miatt. Ezeket az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával végzik.

Korábbi jóslatok szerint 2020 tavaszán a koronavírus-járvány következtében az egészségügyi ellátásban beállt több mint két hónapos szünet azt eredményezte, hogy az így is borzasztó hosszú műtéti várólisták még inkább meghosszabbodtak. Tavaly nyáron hiába nyithattak ki a szakrendelések és nyílt lehetőség a kórházi munka folytatására, ősszel jött a járvány újabb hulláma és az újabb lezárás. A kórházi kapacitás a koronavírus-osztályok felállítása miatt is csökkent. Tavaly nyáron az egészségügyi szakemberek is úgy gondolták, a veszélyhelyzet megszűnése után fognak csak igazán kilőni a várólisták. Csakhogy ahogy jönnek a koronavírus újabb hullámai, egyre több és több műtét marad el.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján, amíg tavaly június elején egy térdprotézis műtétre 389 nap volt a tervezett várakozási időországos átlagosan, addig 2021 január elején már 471 nap. Jelenleg 568 napnál járunk, júliusban. Csípőprotézis műtétre az átlagos tervezett várakozási idő 324 nap volt bő egy éve éve, januárra ez 371 napra duzzadt, jelenlegi adatok szerint 475 nap.

Ezek pedig nem olyan műtétek, amelyeknek a halogatása ne járna az életminőség romlásával. Egy csípő- vagy térdprotézisre váró beteg állapota egy év alatt sokat romolhat, epekővel együtt élni másfél-két évig, de már fél évig sem sétagalopp.

A görcsök miatt, ha ügyeletre kell rendszerint menni, akkor még a fertőzésveszély kerülése miatt halogatni a műtétet sem lehet indokolt.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható...

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kórház

magyar egészsegügy

várólista

műtétek