Vannak még megfizethető balatoni ingatlanok a szezonban? (x)

HelloVidék   
  Megosztom
Vannak még megfizethető balatoni ingatlanok a szezonban? (x)

A balatoni ingatlanok árai megugrottak az elmúlt időszakban.

A koronavírus-járvány a balatoni ingatlanpiacon is éreztette hatását. A balatoni ingatlanoknál az elmúlt, körülbelül másfél évben 10-15%-os átlagos áremelkedést tapasztalhatunk. Ez az emelkedés az eladó balatoni ingatlanok és eladó nyaralók számának növekedéséhez társult. A vállalkozói építési kedv hatására a beruházások száma is megnőtt a térségben az utóbbi két évben. A balatoni ingatlanok átlagos négyzetméter ára pedig lassan a budapesti árakat is behozza.

Az ingatlanpiac alakulása a 2019-es, 2020-as években

A Balaton nyaralói és a környező települések eladó házai már a 2010-es évek végétől is a második legkeresettebb befektetési zónának számítottak. Ennél fontosabb és ennél drágább csak Budapest volt. A balatoni ingatlanárak az elmúlt két évben helyenként 25-45%-ot is emelkedtek. Ennek egyik oka a folyamatosan erősödő kereslet és az ezzel szemben álló, nem elég gyorsan növekvő kínálat volt. Habár a kormány intézkedései (például az újépítésű ingatlanokra vonatkozó 5%-os ÁFA) fellendítették a beruházási kedvet, a kínálat még így sem tudta behozni a megnövekedett keresletet. A kínálat növekedését az is hátráltatta, hogy a Balaton környéki falvak és városok lakosságának száma is emelkedett. Itt persze nem nyaralókról van szó, hanem az adott települések lakosságának növekedéséről. Balatonmáriafürdőn, Zamárdin, Balatonberényben és Kaposvár agglomerációjában is jócskán gyarapodott a népességszám.

A balatoni ingatlanok helyzete 2021 nyarán

A Balaton déli partja és a Balaton északi partja is a 700 ezer Forint/négyzetméter árakkal küzd. A balatoni ingatlanok árai rekordmagasságokban vannak, alig lemaradva a budapesti négyzetméter áraktól. Az északi parton Alsóőrs és Tihany jelenleg a legdrágább települések. A déli parton pedig Szántód és Zamárdi a legfelkapottabb és a legdrágább is. Ennek oka főleg az, hogy ezekben a régiókban van tervben a legtöbb újépítésű ingatlan felhúzása. Az új, modern lakókörnyezetek pedig egy magasabb árcédulát követelnek meg. Ezeknek az új lakóingatlanoknak már elképzelhető, hogy az egymillió forintot is meghaladó négyzetméter áruk legyen. A szerencsésebbek még mindig ki tudnak fogni pár olcsóbb balatoni ingatlant is, például Máriafürdőn, vagy Balatonfüreden. Összességében azonban már nem nagyon találni olcsó, vagy az átlagember számára legalábbis megfizethető balatoni ingatlanokat.

(x)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

flatfy

ingatlan