Így nem lesz mumus a mikrovállalkozás: mutatjuk a leghasznosabb trükköket

HelloVidék   
  Megosztom
Így nem lesz mumus a mikrovállalkozás: mutatjuk a leghasznosabb trükköket

Egy mikrovállalkozás számára rengeteg kihívást tartogat a cég felépítése és pozicionálása a piacon, mindamellett, hogy az újrainduló gazdaság is különféle próbatételek elé állítja. Akkor tudunk a vállalkozásunk fejlődésére, növekedésre fókuszálni, ha biztosak lehetünk abban, hogy az adóügyeink a legjobb kezekben vannak. Egy jó könyvelő ráadásul idővel a családi vállalkozás igazi bizalmasává is válhat. Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágvezetője összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a vállalkozásoknak könyvelőjük kiválasztása során.

A jó ajánlások és a referenciák nagyon fontosak, de érdemes az egyéni igényeket is figyelembe venni a könyvelő kiválasztásakor. Az egyik legfontosabb, hogy az adott szakembernek van-e már olyan partnere, akinek tevékenysége hasonlít a miénkhez. Az iparági tapasztalatok, a pályázati és fejlesztési lehetőségek ismerete is fontos vállalkozásunk napi pénzügyeinek intézésében és fejlesztésében. Célszerű egyeztetni, hogy a könyvelőjelöltünk mennyire naprakész a szakmai és technikai újdonságok tekintetében, valóban részt vesz-e az éves kötelező továbbképzéseken.

Kössünk szerződést

A könyvelővel való együttműködés folyamatos, hosszú távú kapcsolatot jelent, ezért mindenképpen kössünk megbízási szerződést, állapodjunk meg fix havidíjban! A feladatok részletes meghatározását se vegyük félvállról, ne spóroljunk azzal, hogy sablonszerződést írunk. Ne csak a könyvelő felelősségeiben egyezzünk meg, tisztázzuk a sajátunkat is – a könyvelés akkor lesz pontos, ha időben átadjuk az összes bizonylatot, számlát, számlakivonatot. Ajánlott tisztázni, hogy van-e felelősségbiztosítása, hiszen könyvelési hiba esetén a hatóságok a céget és nem a könyvelőt büntetik meg.

Tartsuk a kapcsolatot

Bár a könyvelő nem a cég alkalmazottja, érdemes hasonlóan szoros, bizalmi kapcsolatot kialakítani vele, akár a többi kollégával. Tartsuk vele rendszeresen a kapcsolatot, tájékoztassuk mindenről pontosan és időben, avassuk be a terveinkbe, kérdezzük meg a fejlesztési lehetőségekről! Ha jó kapcsolatot sikerül kialakítanunk, szívesen fog segíteni az adóügyi és jogi fogalmak, aktualitások megértésében.

Fogadjuk meg a pénzügyi tanácsokat!

A Sberbank ügyfeleinek tapasztalata alapján ugyan a könyvelő nem pénzügyes, de tisztában van a vállalati mérleggel, így érdemes meghallgatni a tanácsait egy-egy jelentősebb lépés, például hitelfelvétel előtt.

Azt mondhatjuk, hogy a könyvelő kicsit olyan a mikrovállalkozásban, mint egy pénzügyi tanácsadó – pontos képe van a lehetőségeinkről, átlátja a hitelkonstrukciókat, az egyedi megoldások lehetőségét. Számtalan beruházási vagy forgóeszközhitel van a piacon, fejtörést okozhat a vezetőknek, hogy melyiket válasszák. Így érdemes kihasználni, hogy van egy privát tanácsadónk és konzultálni vele egy ilyen léptékű döntés előtt

– fogalmaz a Sberbank szakértője.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vállalkozás

mikrovállalkozás

tanács

könyvelő

sberbank

tippek

gazdaság