Így nem lesz mumus a mikrovállalkozás: mutatjuk a leghasznosabb trükköket

HelloVidék   
  Megosztom
Így nem lesz mumus a mikrovállalkozás: mutatjuk a leghasznosabb trükköket

Egy mikrovállalkozás számára rengeteg kihívást tartogat a cég felépítése és pozicionálása a piacon, mindamellett, hogy az újrainduló gazdaság is különféle próbatételek elé állítja. Akkor tudunk a vállalkozásunk fejlődésére, növekedésre fókuszálni, ha biztosak lehetünk abban, hogy az adóügyeink a legjobb kezekben vannak. Egy jó könyvelő ráadásul idővel a családi vállalkozás igazi bizalmasává is válhat. Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágvezetője összegyűjtötte, mire érdemes figyelni a vállalkozásoknak könyvelőjük kiválasztása során.

A jó ajánlások és a referenciák nagyon fontosak, de érdemes az egyéni igényeket is figyelembe venni a könyvelő kiválasztásakor. Az egyik legfontosabb, hogy az adott szakembernek van-e már olyan partnere, akinek tevékenysége hasonlít a miénkhez. Az iparági tapasztalatok, a pályázati és fejlesztési lehetőségek ismerete is fontos vállalkozásunk napi pénzügyeinek intézésében és fejlesztésében. Célszerű egyeztetni, hogy a könyvelőjelöltünk mennyire naprakész a szakmai és technikai újdonságok tekintetében, valóban részt vesz-e az éves kötelező továbbképzéseken.

Kössünk szerződést

A könyvelővel való együttműködés folyamatos, hosszú távú kapcsolatot jelent, ezért mindenképpen kössünk megbízási szerződést, állapodjunk meg fix havidíjban! A feladatok részletes meghatározását se vegyük félvállról, ne spóroljunk azzal, hogy sablonszerződést írunk. Ne csak a könyvelő felelősségeiben egyezzünk meg, tisztázzuk a sajátunkat is – a könyvelés akkor lesz pontos, ha időben átadjuk az összes bizonylatot, számlát, számlakivonatot. Ajánlott tisztázni, hogy van-e felelősségbiztosítása, hiszen könyvelési hiba esetén a hatóságok a céget és nem a könyvelőt büntetik meg.

Tartsuk a kapcsolatot

Bár a könyvelő nem a cég alkalmazottja, érdemes hasonlóan szoros, bizalmi kapcsolatot kialakítani vele, akár a többi kollégával. Tartsuk vele rendszeresen a kapcsolatot, tájékoztassuk mindenről pontosan és időben, avassuk be a terveinkbe, kérdezzük meg a fejlesztési lehetőségekről! Ha jó kapcsolatot sikerül kialakítanunk, szívesen fog segíteni az adóügyi és jogi fogalmak, aktualitások megértésében.

Fogadjuk meg a pénzügyi tanácsokat!

A Sberbank ügyfeleinek tapasztalata alapján ugyan a könyvelő nem pénzügyes, de tisztában van a vállalati mérleggel, így érdemes meghallgatni a tanácsait egy-egy jelentősebb lépés, például hitelfelvétel előtt.

Azt mondhatjuk, hogy a könyvelő kicsit olyan a mikrovállalkozásban, mint egy pénzügyi tanácsadó – pontos képe van a lehetőségeinkről, átlátja a hitelkonstrukciókat, az egyedi megoldások lehetőségét. Számtalan beruházási vagy forgóeszközhitel van a piacon, fejtörést okozhat a vezetőknek, hogy melyiket válasszák. Így érdemes kihasználni, hogy van egy privát tanácsadónk és konzultálni vele egy ilyen léptékű döntés előtt

– fogalmaz a Sberbank szakértője.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vállalkozás

mikrovállalkozás

tanács

könyvelő

sberbank

tippek

gazdaság