Vajon mi lesz szeptember elsején? Erre számítanak az áruházláncok a tanév előtt

Pénzcentrum   
  Megosztom
Vajon mi lesz szeptember elsején? Erre számítanak az áruházláncok a tanév előtt

Szeptember elseje nálunk hagyományosan az iskolakezdés napja, de ezúttal nemcsak a szülők, diákok és tanárok számára okoz fejtörést a tanévkezdés, hanem az is kérdés, hogy a kiskereskedelemben milyen kiegészítő termékeké lesz a főszerep. Inkább a füzeteket, iskolatáskákat vagy a digitális eszközöket, esetleg az íróasztalokat vagy az ergonomikus székeket viszik a szülők a korábbi éveknél nagyobb mennyiségben? Az idei tanév, egyelőre úgy tűnik, hagyományos tantermi körülmények között kezdődik. A Pénzcentrum a legnagyobb áruházláncokat kérdezte, érezhető-e bármilyen változás a vásárlók hozzáállásában, szándékaiban, és arról is beszéltek, hogyan készülnek az idei tanévre a választékkal.

Úgy tűnik, hogy az iskolakezdési szezon igazi berobbanására még várni kell a vásárlói érdeklődést tekintve, viszont a termékkínálat alapján a boltláncok felkészültek a magyar diákok tantermekbe való visszatérésére, írja a Pénzcentrum.

A 2021/2022-es tanév előre láthatóan a pandémia előtt megszokott, hagyományos formában indul, és az előző évvel ellentétben idén a tanév rendjét is időben kihirdették. A tanév azonban így sem indul kihívások nélkül. A pedagógushiány például egyre nagyobb gondot okoz. Szakemberek szerint jóval több mint tízezer tanár és tanító hiányzik a rendszerből.

Nemcsak a szülőknek, tanároknak és diákoknak nagy esemény viszont, hogy nyakunkon az iskolakezdés, hanem a kereskedelmi láncoknak is komoly felkészüléssel jár ez az időszak. Mennyire vásárolnak új iskolatáskát, füzetet, színes ceruza készletet, illetve az esetleges digitális oktatáshoz nélkülözhetetlen tabletet, és laptopot a szülők 2021-ben? A Pénzcentrum többek között erre kereste a választ.

Július végén, augusztus elején szokott indulni a roham az akciós iskolaszerekért, iskolatáskákért. Ilyenkor kell megvenni a tornafelszerelést, és az új íróasztalt, asztali lámpát, a gurulós széket is. Arra is kíváncsiak voltunk, ezeket a nem egy szezonra szánt termékeket milyen számban veszik a magyarok, és hogy a tavalyi, kényszerű digitális fordulat még az idei tanévben is okozott-e megemelkedett érdeklődést a digitális eszközök, például a laptopok és a tabletek iránt.

A Pénzcentrum ezért megkérdezte a nagy áruházláncokat: a Tescót, az ALDI-t, a SPAR-t, az Auchant és a Lidlt, hogyan készülnek a boltok az iskolakezdésre, mi látható az eddigi eladási számokból. Még szerényebben vásárolnak a szülők, diákok, vagy ugyanakkora a kereslet mint a korábbi nyarakon volt? Az előző évek gyakorlatát követik, ami a kínálatot illeti, vagy változtattak-e idén a boltok?

A Tesco beszámolója szerint az iskolatáskák és az újdonságnak számító termékek iránti kereslet növekedett meg a legjelentősebb mértékben a tavalyi évhez képest. Eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy a vásárlók bíznak benne, hogy a jelenléti oktatás kitart a tanév végéig és a diákok szívesen kipróbálnak újdonságokat is. A valódi nagybevásárlás viszont évről évre egyre későbbre toldóik.

Sokan most mennek szabadságra, nyaralni, így a legnagyobb érdeklődésre a brit multinál augusztus végén számítanak. Az elegendő mennyiségű készlettel, erre már most felkészültek. Összesen közel 4 millió füzettel, 60 ezer iskolatáskával és ugyanennyi tolltartóval, valamint közel 2 millió írószerrel várják az iskolaszezont.

Az iskolaszezonos választékuk, elmondásuk szerint majdnem háromszor nagyobb, mint az év közbeni állandó választék. Nagyon sok friss licensz (szuperhősös, rajzfilmes/filmes, gamer) termék, kiterjedt írószercsalád is elérhető ilyenkor üzleteikben. Minden árkategóriában és minden korosztályra próbálnak alternatívával szolgálni, hogy a kisiskolástól egészen az egyetemistáig minden korosztály megtalálja, amit keres.

Az áruházláncot arról is megkérdeztük, egy-egy kiegészítő hány "szezont" húz le egy átlagos diáknál. Tapasztalataik szerint füzeteket, írószereket, valamint a gyurmát, ragasztót, zsírkrétát jellemzően évente megvásárolják, míg a táskákat vagy tolltartókat általában 2-3 évente cserélik a magyar szülők.

Az ALDI is nagy erőkkel készül az iskolakezdésre. Szezonális kínálatában iskolaszerekkel, és alapfelszerelések széles választékával várja a tanulásra készülő gyermekeket és szüleiket. A szortiment a tavalyi év kínálatához képest bővült, az iskolakezdéshez szükséges termékek választékából a vásárlók irodai széket, számológépet és ruházati cikkeket is választhatnak. A vállalat iskolakatalógusa júliusban már az üzletekbe és a háztartásokba került, ebben 48 termék részletes bemutatása szerepel, az iskolakezdési szezon során azonban az áruházlánc összesen több mint 80, a készlet erejéig kapható termékkel várja az iskolába készülő diákokat.

Az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlások az ALDI várakozásai szerint is leginkább augusztus második felétől válnak jelentőssé, ekkortól számítanak nagyobb forgalomnövekedésre. Az áruházlánc az őszi iskolakezdéshez szükséges termékválasztékával szeptember végéig várja vásárlóit, mivel sok esetben az oktatási intézmények csak a tanév megkezdését követően teszik közzé az évkezdéshez szükséges tanszerlistát.

A SPAR is bizakodóan várja az iskolakezdést. Bár forgalmuk a pandémia miatt, tavaly visszafogottabb volt, a 2020-as záróeredményük alapján a helyzet normalizálódásával 2021-ben jelentősen nagyobb érdeklődésre számítanak. Ezért 2021. július 21-től érvényes, idei iskolakezdéssel kapcsolatos katalógus a szokásosnál szélesebb választékot kínál az áruházlánc vásárlóinak.

Várakozásaink szerint idén főleg az árskála két végpontja lesz hangsúlyosabb: a kedvezőbb árú, illetve a prémium kategóriás termékek kereslete fog lényegesen növekedni

– árulta el a Pénzcentrumnak Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Az üzletlánc az idei tanévre újult választékkal készül, például nagyobb arányban jelennek meg a kedvezőbb árú taneszközök a főbb termékkategóriákban, amelyek közé a füzetek, tolltartók, íróeszközök és a kötelező iskolaszerek tartoznak. Július közepétől szeptember derekáig az őszi becsengetés árucikkei kitüntetett helyet kapnak a teljes hipermarket-hálózat kínálatában.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tanév

iskolakezdés

áruházláncok

tanszerek

digitális oktatás

negyedik hullám

pedagógushiány