Brutális drágulás a kávépiacon: mutatjuk, mennyiért ihatunk most egy csésze eszpresszót

infostart.hu   
  Megosztom
Brutális drágulás a kávépiacon: mutatjuk, mennyiért ihatunk most egy csésze eszpresszót

A kínálati és a keresleti oldalon is olyan folyamatok indultak el, amelyek a rekord felé lendíti a kávé világpiaci árát – mondta az Infostart.hu-nak Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Ahogy a portál írja, 800 forintot is elkérnek már Budapesten egy csésze eszpresszó kávéért, a rossz időjárási körülmények miatt pedig az utóbbi 5 év legmagasabb arabica kávé áraival találkozhatunk a világpiacon.

A jelenlegi a legfontosabb időszak, mert jön a szüret Brazíliában, mely a világ egyik legfontosabb kávéexportőre, és a rossz időjárás miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabikakávé-áraival találkozhatunk a világpiacon

- magyarázta az InfoRádióban Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője.

Mint mondta, a legfontosabb termőterületeken a vártnál hidegebb az időjárás, többször is fagypont alatti hőmérsékletet mértek, emiatt tovább kúszhat fel a kávé világpiaci ára. A kereskedés 35 kilós zsákokban zajlik, és jelenleg már 165 dollár fölé ment az ára. A csúcs a 2010-es évek legelején volt, akkor a 250 dollárt is meghaladta, de azóta inkább csökkenő trend volt, és ez tört meg az idei év elejétől.

Egy budapesti kávézóban egy csésze eszpresszókávé ára 300 és 800 forint között mozog, inkább az árrés, illetve a termék minősége határozza meg, nem feltétlenül a világpiaci ár

– tette hozzá a szakértő, aki k itért arra is, hogy az ár alakulásában a kínálati oldal problémái mellett jelentős szerepet játszik a keresleti is, azaz a kávé fogyasztói.

A koronavírus miatt a két legfontosabb pillér, az irodai, illetve a kávézói kávéfogyasztás jelentősen visszaesett tavaly, illetve az idei év első negyedévében, de az év második felére akár vissza is állhat a kereslet. Elsősorban Európában, amely a legnagyobb kávéimportőr és -fogyasztó, és ha ez bekövetkezne, és a kínálat tovább szűkülne, akkor van lehetőség még további drágulásra is

– mondta Török Lajos.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávéfogyasztás

kávé árak

kávéház

irodai munkavégzés

koronavírus-járvány

járványhelyzet