Brutális drágulás a kávépiacon: mutatjuk, mennyiért ihatunk most egy csésze eszpresszót

infostart.hu   
  Megosztom
Brutális drágulás a kávépiacon: mutatjuk, mennyiért ihatunk most egy csésze eszpresszót

A kínálati és a keresleti oldalon is olyan folyamatok indultak el, amelyek a rekord felé lendíti a kávé világpiaci árát – mondta az Infostart.hu-nak Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

Ahogy a portál írja, 800 forintot is elkérnek már Budapesten egy csésze eszpresszó kávéért, a rossz időjárási körülmények miatt pedig az utóbbi 5 év legmagasabb arabica kávé áraival találkozhatunk a világpiacon.

A jelenlegi a legfontosabb időszak, mert jön a szüret Brazíliában, mely a világ egyik legfontosabb kávéexportőre, és a rossz időjárás miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabikakávé-áraival találkozhatunk a világpiacon

- magyarázta az InfoRádióban Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője.

Mint mondta, a legfontosabb termőterületeken a vártnál hidegebb az időjárás, többször is fagypont alatti hőmérsékletet mértek, emiatt tovább kúszhat fel a kávé világpiaci ára. A kereskedés 35 kilós zsákokban zajlik, és jelenleg már 165 dollár fölé ment az ára. A csúcs a 2010-es évek legelején volt, akkor a 250 dollárt is meghaladta, de azóta inkább csökkenő trend volt, és ez tört meg az idei év elejétől.

Egy budapesti kávézóban egy csésze eszpresszókávé ára 300 és 800 forint között mozog, inkább az árrés, illetve a termék minősége határozza meg, nem feltétlenül a világpiaci ár

– tette hozzá a szakértő, aki k itért arra is, hogy az ár alakulásában a kínálati oldal problémái mellett jelentős szerepet játszik a keresleti is, azaz a kávé fogyasztói.

A koronavírus miatt a két legfontosabb pillér, az irodai, illetve a kávézói kávéfogyasztás jelentősen visszaesett tavaly, illetve az idei év első negyedévében, de az év második felére akár vissza is állhat a kereslet. Elsősorban Európában, amely a legnagyobb kávéimportőr és -fogyasztó, és ha ez bekövetkezne, és a kínálat tovább szűkülne, akkor van lehetőség még további drágulásra is

– mondta Török Lajos.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávéfogyasztás

kávé árak

kávéház

irodai munkavégzés

koronavírus-járvány

járványhelyzet