Így halad a milliárdos beruházás: korhű külsőt kap a történelmi vidéki vár

HelloVidék   
  Megosztom
Így halad a milliárdos beruházás: korhű külsőt kap a történelmi vidéki vár

Ütemterv szerint haladnak a diósgyőri vár felújítási munkálatai. A 12,7 milliárd forintos, kifejezetten turisztikai célú beruházás az Épkar Zrt. és az FK Raszter Zrt. kivitelezésével és jelentős mértékben a Cemix Hungary Kft. termékeivel valósul meg.

Az idén februárban elkezdett munkálatok állásáról Mersits Ádám, építésvezető számolt be a magyarepitok.hu-nak. Kiderült, jelenleg a vár statikai megerősítése, a külső vár falazási munkálatai, valamint a belső vár építést megelőző bontása zajlik. Utóbbi során nagy hangsúlyt fektetnek a belső terek védelmére.

A külső vár falazásával terv szerinti ütemben haladnak. Ugyanakkor a vár udvarán a toronypárok földszinti része már elkészült, a kazamata szinten már a körbejárható 1. emeleti teraszokat építjük.

A vár szinte teljes kerületén megtörtént az állványzat elhelyezése a bontási és építési munkálatokhoz

– hangsúlyozta Mersits Ádám a lapnak,

Pethe Viktória, munkahelyi mérnök arról számolt be, hogy az elektromos és gépész szakemberek a tervek szerinti ütemben haladnak a munkálatokkal. Arra is kitért, hogy még ebben a hónapban megkezdődik a vár faragott köveinek beépítése, mely igazán korhű jelleget kölcsönöz majd a várnak.

Megközelítőleg napi 150-170 szakember dolgozik a munkaterületen, ez a létszám a későbbiekben tovább bővül majd a belépő szakiparok által. Ebből adódóan kiemelt figyelmet kell fordítani a munkanemek közötti pontos ütemezésre.

Ebben a hónapban megindul a belső vár tornyainak és falainak eredeti magasságára emelése, majd a tetőszerkezet fogadására készülnek elő. A külső várrészben befejeződnek a bontási feladatok, és a kazamata szint felölti régi formáját, illetve funkcióját, amely a látogatók számára betekintést ad a régi időkbe.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építkezés

beruházás

fejlesztés

vár

diósgyőr

borsod-abaúj-zemplén megye

diósgyőri vár