Milliárdos pályázatok a jövőnkért: így is megvédhetjük a természetet

HelloVidék   
  Megosztom
Milliárdos pályázatok a jövőnkért: így is megvédhetjük a természetet

Közzétette az idei LIFE pályázati felhívásokat az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége. Az új LIFE program néhány változást is hoz az eddigiekhez képest. Az egyik újdonság, hogy négy alprogramra bővült: a Körforgásos gazdaság és életminőség, a Természet és biológiai sokféleség, valamint az Éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás alprogramok mellett megjelent a Tiszta energiára való átállás alprogram is.

A teljes LIFE program összköltségvetése a 2027-ig tartó időszakra 5,4 milliárd euró. A hagyományos programok mellett továbbra is lehet pályázni stratégiai integrált projektekre. A hagyományos környezetvédelmi témájú pályázatokra a Körfogásos gazdaság és életminőség alprogram keretében idén összesen több mint 100 millió euró pályázati forrás áll rendelkezésre, míg a Természet és biológiai sokféleség alprogram 2021. évi költségvetése több mint 135 millió euró.

Az általános maximális európai uniós támogatási arány 60%, de a természetvédelmi pályázatok egyes esetekben 67%-os vagy a 75%-os támogatást is kaphatnak. A 2021-2027-es időszakban először a Magyar Kormány lehetőséget biztosít a programban pályázók számára az önerő-támogatás mellett előkészítési költség támogatás igénylésére is.

A teljes felhívás az Európai Bizottság egységes gyűjtőportálján érhető el, és a pályázat benyújtására is ezen a felületen van lehetőség: (https://ec.europa.eu/info/funding tenders/opportunities/portal/screen/programmes/life2027). Szintén újdonság, hogy a korábbiaktól eltérően a pályázati űrlap külön is letölthető.

2021-től új kezdeményezésként a Magyar Állam által létrehozott Magyar Fejlesztésösztönző Iroda is segíti brüsszeli irodáján keresztül a magyar pályázói érdekek érvényesítését, továbbá pályázati tanácsadást nyújt és támogatja a partnerkeresés folyamatát, valamint a pályázatok megírását.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

uniós támogatás

éghajlatváltozás

klímaváltozás

pályázat

pályázati forrás