Könnyen keserű lehet a nyaralás: ezekkel az utazási ajánlatokkal vigyázzunk!

Pénzcentrum   
  Megosztom
Könnyen keserű lehet a nyaralás: ezekkel az utazási ajánlatokkal vigyázzunk!

Még így augusztusban is rengetegen kínálnak különféle utazási kuponokat, üdülési jogokat, sokszor elég jutányos áron. Ám könnyen rémálomba fordulhat az álomnyaralás, ha nem vagyunk elég figyelmesek. A Budapesti Békéltető Testület elnöke szerint mostanában a leggyakoribb szabálytalanságok az utazások lemondása miatti pénzvisszatérítéssel kapcsolatosak. Dr. Inzelt Éva a Pénzcentrumnak elmondta mire kell figyelnünk, ha vouchert, kupont, üdülési jogot vásárolnánk az interneten.

Magyarországon egyre többen nézelődnek a nagyobb hirdetési weboldalakon akkor is, ha utazást vásárolnának. Hiszen a járványhelyzetben könnyen előfordulhat, hogy valaki mégsem tud elmenni a már lefoglalt útjára, esetleg kihasználni a korábban megvett üdülési jogát. Így pedig jobb ötlet híján sokan meghirdetik azt az interneten, jellemzően az eredeti árnál jóval olcsóbban. De gyakorta futhatunk bele különböző kuponos oldalak, egyéb szállásközvetítők akcióit hirdető reklámokba is, írja a Pénzcentrum.

Az ilyen ajánlatokkal akár jól is járhatunk, ám ha nem vagyunk elég figyelmesek, akkor csak hosszas huzavona után érvényesíthetjük az igazunkat. A Pénzcentrum dr. Inzelt Évával, a Budapesti Békéltető Testület elnökével beszélgetett arról, mire érdemes figyelni, ha hirdetési weboldalon vásárolnánk utazási kupont, vouchert, üdülési jogot. A szakértő szerint e témakörben érdemes megkülönböztetni három esettípust, csoportot.

Az első a különböző kuponokat áruló oldalak, amelynek közvetlenül fizeti ki a vásárló az utazás értékét, ennek ellenében kap egy kupont, amelyet be lehet váltani az adott szállásadónál. Annak ellenére, hogy a kuponos oldalt üzemeltető vállalkozásnak fizeti a fogyasztó a vételárat, a cég Általános Szerződési Feltételekben foglalt szabályok alapján a jogviszony a kupont vásárló fogyasztó és a szállásadó között jön létre

- magyarázta az elnök.

A probléma itt akkor merül fel, amikor az utazás meghiúsul,nem jön létre, például a járvány miatti korlátozások okán, és a fogyasztó kéri vissza a kupon árát a kuponos oldalt üzemeltető vállalkozástól. Ott pedig küldik a szállásadó vállalkozáshoz mondván, hogy vele áll szerződéses kapcsolatban. A szállásadó cég pedig nem fizeti vissza a befizetett összeget, mert azt nem kapta meg a kuponos oldalt üzemeltető vállalkozástól.

A második csoportba tartoznak az olyan oldalak, amelyek szállások közvetítésével foglalkoznak. Ezen oldalak csak platformot adnak és közvetítenek a felek között. A szállás összegét soha nem az oldalnak, hanem közvetlenül a szállásadónak fizeti ki az utazó.

A harmadik az üdülési jogok ún. másodlagos piaca, vagyis amikor egy vállalkozás üdülési jogot vesz egy fogyasztótól, akivel aláíratnak egy szerződéscsomagot. Rendszerhasználati vagy regisztrációs díjat fizetnek a fogyasztók, ahol más a szóbeli ígéret, mint a szerződéses tartalma, valamint annak fogyasztói szerződési minősége is kétséges, továbbá nem tájékoztatják a fogyasztókat annak pontos tartalmáról. Az üdülési jog tényleges megváltásáról nincsen szó

- magyarázta Inzelt Éva.

Kuponok esetében érdemes arra figyelni, hogy névre szóló vagy nem névre szóló kuponról van-e szó. Előbbi esetén gyakori, hogy van költsége az átruházásnak.

Sokan a járvány miatt bukják a pénzüket

Ezen ügyek a koronavírus újabb hullámai miatt, legyen szó akár belföldi, akár külföldi utazásról, rendszeresen előfordulnak. Itt mindig alaposan át kell tekinteni a vállalkozás Általános Szerződési Feltételeit, a fogyasztóval kötött szerződést, a hazai és uniós jogszabályi rendelkezéseket, valamint Magyarország Konzuli Szolgálata által az egyes országos aktuális biztonsági besorolását

- sorolta a szakértő, aki szerint a fogyasztónak tisztában kell lennie azzal, hogy kivel áll jogviszonyban és kitől mit követelhet.

Meg kell különböztetnünk az utazásszervezőt és az utazásközvetítőt. A fogyasztó felé lemondott út esetén az előbbinek kell helytállnia. Azonban sok esetben nem a megfelelő vállalkozással szemben szeretnénk igényt érvényesíteni a fogyasztók.

Inzelt Éva kiemelte az úgynevezett utazási e-utalványokat is, amelyeket egy konkrét szállodába vált meg a fogyasztó. Azonban előfordul, hogy ahelyett alternatív szálláshelyet ajánlanak fel a vásárlónak. Ilyen esetben előfordulhat, hogy eltérő szolgáltatást kap, például szoba helyett apartmant, amely akár felárfizetési kötelezettséget von maga után. Vagy kevésbé jó kondíciójuk helyet kap panoráma helyett a parkolóra néző kilátást vagy all inclusive ellátás helyett félpanziót.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

utazás

utazás belföldön

voucher

pénzvisszatérítés

kupon

üdülés

nyaralás