Itt az új őrület, minden statisztika megdőlt: megrohanták a magyarok a bankokat

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt az új őrület, minden statisztika megdőlt: megrohanták a magyarok a bankokat

Sorban harmadik hónapban döntöttek sok éves rekordot a lakáscélú hitelekre kiutalt összegek júniusban. A magyar háztartások a hónapban több mint 136 milliárd forintnyi szerződést kötöttek. A hitelfelvételi kedvet a felújítási célú hitelek iránti folyton növekvő érdeklődés és a családok nyári szezonális beruházásai hónapról hónapra erősítik és a legfrissebb felmérések alapján a felújítási kedv egy ideig nem is fog alábbhagyni.

A járvány harmadik hullámának lecsengése és a korlátozó intézkedések nagy részének feloldása után a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési kedve rég nem látott magasságba emelkedett. Ennek köszönhetően hónapok óta rekordszámokat produkálnak a lakáshitelek a teljes folyósított összegüket nézve - írja a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank által a héten publikált adatok szerint júniusban összesen 136,35 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a bankok lakossági ügyfeleiknek, ami az előző rekordhónap számaihoz képest újabb 13,2 százalékos növekedést jelent. A válság alatt, tavaly júniusban kifizetett összeghez képest pedig a növekedés több mint 99,9%-os, azaz az idén folyósított mennyiség gyakarolatilag a 2020-as duplája.

Mostanra egyértelmű tehát, hogy bőven a járványból való kilábalás hatásán túlmutató mértékű növekedést mutat a lakosság érdeklődése az ilyen hitelek iránt. Hisz már rég nem csak idei és tavalyi, hanem sok éves rekordok dőlnek meg a lakáshitelek kifizetéseit nézve. Igaz ez az összes, a lakosságnak kifizetett lakáshitelszerződés, de különösen a felújításra igényelt hitelek összegére.

A legutóbbi, hasonlóképp kiemelkedő hónap hitelfelvételi szempontból 2020 szeptembere volt. Akkor 92,46 milliárd forint volt a háztartásoknak nyújtott lakáshitelek együttes összege. Az utóbbi öt év eddigi legerősebb áprilisa pedig a 2019-es volt, 84,44 milliárd összegű kifizetett lakáshitellel, a júniusi, újabb rekord ezt 61,47 százalékkal haladta meg.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

lakáshitel

lakásfelújítás

lakásfelújítási támogatás

lakás korszerűsítés