Brutális drágulásokat tapasztalunk: a baromfi ára is nagyon elszállhat

HelloVidék   
  Megosztom
Brutális drágulásokat tapasztalunk: a baromfi ára is nagyon elszállhat

Mivel a takarmányárak 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, és a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki, minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak.

A vágócsirke termelői ára 6, a vágópulykáé pedig 2 százalékkal emelkedett 2021 első harminc hetében az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Igaz, az előző év azonos hetéhez viszonyítva már 17,6, illetve 15,4 százalékos az áremelkedés, írja a telex.hu a Világgazdaság beszámolója nyomán.

Korábban mi is beszámoltunk a baromfiárakról, és az okoknak is utánajártunk. 2020-21-ben a magyar baromfiágazatot több tényező megtépázta, többek között az elmúlt időszakban a takarmányárak globális emelkedése. A termelők az állataikat jelenleg 30-40 százalékkal több takarmányköltséggel tudják csak felnevelni az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt években a koronavírus-járvány alaposan átrendezte az értékesítés lehetőségeket is, ami jelentős visszaesést is okozott a baromfiágazatban.

A hazai baromfiágazatot tavaly március közepétől szinte egy időben érte csapásként a koronavírus és a súlyos madárinfluenza-járvány. A piac 25-30 százalékát kitevő, szállodákat, éttermeket és kávézókat tömörítő szektor teljes leállása miatt gyakorlatilag minden baromfi-termékpályán felhalmozódtak a készletek, megteltek a hűtőházak.

A madárinfluenza miatti korlátozások sok exportpiacot megszüntettek, ami szintén a készleteket növelte. Amikor pedig úgy lehetett érezni, hogy a termelés ismét egy egyensúlyi szintre került, tavaly szeptemberben elindultak felfelé a takarmányárak, aminek a hatása ma is tart. A remélt áremelést a piac visszautasította, ennek egyik fő oka az volt, hogy a koronavírus-járványból megmaradt készletek gyengítették a keresletet.

Az alapanyagárak emelkedése miatt több élelmiszeripari termék is drágulni fog a közeljövőben, mondták még tavasszal élelmiszeripari vezetők, ami be is következett, az étolaj 25, a gyümölcs 17, a cukor 10 százalékkal drágult. Emellett az építőanyagok ára is brutális emelkedett, és immár nagyon drága a hazai benzin és az ipari fogyasztók megfizette áram is. Viszont a baromfi szektorban is további drágulások várhatóak az előzetes becslések és elemzések szerint.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

drágulás

baromfi

vágócsirke

takarmány

szárnyas

madárinfluenza

járvány