Veszélybe kerülhet a magyar szamóca: milliós bírság járhat az illegális szaporítóknak

HelloVidék   
  Megosztom
Veszélybe kerülhet a magyar szamóca: milliós bírság járhat az illegális szaporítóknak

Az utóbbi években nagyon fontos gyümölcskultúrává vált hazánkban a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajok között. Bár örömteli, hogy ennek az egészséges bogyósgyümölcsnek hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén sajnos sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a területileg illetékes kormányhivatalok tapasztalatai szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamóca szaporítására, szaporítóanyagainak forgalmazására is vonatkoznak egyrészt a többi gyümölcsfajra is érvényes ágazati szakmai jogszabályok*, másrészt a jogszerű fajtahasználatra vonatkozó rendelkezések. A többi fás gyümölcsfajhoz hasonlóan a szamóca szaporítóanyagának előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkező partnerek végezhetik. Az előállított szaporítóanyagok pedig csak a jogszabályokban előírt ellenőrzések után kerülhetnek a telepítőkhöz.

Ugyanis, ha azt látják a nemesítők, hogy fajtáik védelme nem biztosítható a jogszerű fajtahasználat révén, akkor könnyen előállhat az a helyzet, amikor termesztőink már nem fognak hozzájutni az új nemesítésű fajták szaporítóanyagához. A fent részletezett visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a kormányhivatalok szaporítóanyag felügyelői hálózatával együttműködve, kiemelt figyelmet fordít a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének betartatására.

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóság a közösségi oldalakon, egyéb internetes felületeken vagy másutt megjelenő szamócapalánta-forgalmazókat, -hirdetőket az elkövetkező időszakban tételesen fogja ellenőrizni, valamint a jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárást indít, mely minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után, melynek mértéke engedély nélküli termesztés vagy forgalomba hozatal esetén 250 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Fentieken kívül az oltalmazott fajták használatáról korábban megjelent közleményünket is ismételten és nyomatékosan a szamócapalánta-előállítók figyelmébe ajánljuk. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a fajtajogokkal rendelkező hazai és külföldi nemesítők, fajtainnovációs vállalkozások, a fajtahasználat tisztaságának helyreállítása érdekében, polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat a fajtáikat jogtalanul használókkal szemben. E perek kimenetele nem kétséges, erre Európában már sok ismert példa van

- közölte a Nébih.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

szamóca

szaporító

illegális szaporítók

büntetés

pénzbírság

bírság

nébih