Érdemes most feltankolni a pincéket és a kamrákat? Mutatjuk, hogy spórolhatsz a legtöbbet

HelloVidék   
  Megosztom
Érdemes most feltankolni a pincéket és a kamrákat? Mutatjuk, hogy spórolhatsz a legtöbbet

Rengeteget spórolhatunk, ha egy kicsit jobban figyelünk arra, miként tudjuk kihasználni ingatlanunk adta lehetőségeket. Ha rendelkezünk pincével vagy kamrával, egészen biztos, hogy a megfelelő tárolással rengeteg pénzt megtakaríthatunk, hogy az őszi, téli időszakban ne keljen boltban megvásárolni a zöldségeket, gyümölcsöket. Ehhez viszont ismerni kell, mit és hogyan tárolhatunk, épp úgy, ahogy egykor nagyszüleink is tették. Éppen ezért, mutatjuk, hogy használhatjuk ki okosan a pincét vagy a kamrát!

Ha rendelkezünk bevetett kerttel és közeleg a szüret akkor azért, ha ismerőstől, szülőktől, nagyszülőktől kaptunk nagyobb mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, akkor pedig azért érdemes tudni, mit és hol érdemes tárolni a lakásban. Ha nem tartjuk ezt figyelemmel és csak egyik sarokból a másikba pakoljuk őket a konyhába, a romlás, rohadás veszélye magasabb, ezzel viszont rengeteg pénzt dobhatunk kukába. Nem beszélve arról, mekkora pazarlást is jelent, ha egy-egy kiló zöldség vagy gyümölcs a kukában végzi.

Az ősz kifejezetten a termésbetakarítás, a raktározás időszaka. Alapvető cél, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket minél nagyobb tápértékben, eredeti állapotban és lehetőleg minél kevesebb veszteséggel megőrizzük. Nem mellesleg sokat spórolhatunk így ahelyett, hogy az ősz végén, télen drága pénzért a boltban vennénk meg őket.

Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert sajnos az időjárás idén sem volt kegyes a termelőkhöz, a fagyok, az aszály és a hirtelen és hatalmas mértékben pusztító viharok sok esetben megtizedelték a veteményt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből kiderült például, hogy az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak. Az idei év körtetermése várhatóan 30%-kal lesz alacsonyabb a tavalyinál, és a többéves átlagnál is. Ez az elmúlt évtized leggyengébb körtetermése lehet.

A hazai almatermés a FruitVeB előzetes termékbecslése szerint 550 ezer tonna lesz, +/-10%. A bizonytalansági faktor elsősorban a kiszámíthatatlan időjárás okozhatja. A WAPA-nak viszont 520 ezer tonnás termést becsült Magyarország, így annak van nagyobb esélye, hogy a prognosztizált középértékhez képest inkább alacsonyabb irányba várható elmozdulás a végleges, valós termésmennyiség tekintetében. Persze vannak pozitív példák is: paprikával és paradicsommal a magyar termelők április közepétől novemberig el tudják látni a magyar piacot. Az idei termés pedig bőséges lett, köszönhetően a termelők odafigyelésének.

Annak ellenére persze, hogy akad olyan zöldség, gyümölcs, amiből bőséggel termett idén, az árakat folyamatosan emelkednek. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből kiderül, 2021. júliusában a fogyasztói árak átlagosan 4,6%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. 1 hónap alatt, 2021. júniusához viszonyítva pedig a fogyasztói árak átlagosan 0,5%-kal nőttek.

Ha megnézzük, a vidéki fogyasztói piacokon a belföldi gyümölcsök fogyasztói ára a következőképpen alakul az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint: az alma (különböző fajták) 400 Ft/kg áron kapható, a körte 650-850 Ft/kg, a meggy 680-1000 Ft/kg, a szilva (különböző fajták) 350-380 Ft/kg, a kajszi 800 Ft/kg, az őszibarack 700-900 Ft/kg, a nektarin 800 Ft/kg, a málna 3800 Ft/kg áron kínálják.

Zöldségek tekintetében is vegyes az árak képe: a burgonya (különböző fajták) 200-250 Ft/kg áron kapható, a gömb paradicsom 350-400 Ft/kg, a fürtös 450 Ft/kg, a koktél 1200-1450 Ft/kg, a tölteni való édes paprika 300-450 Ft/kg, az almapaprika 420 Ft/kg, a kaliforniai paprika 500-780 Ft/kg, a lecsópaprika 220 Ft/kg. a padlizsán 400-480 Ft/kg, a fürtös, elrakni való uborka 400-450 Ft/kg, a sárgarépa 250-350 Ft/kg, a zeller 550-600 Ft/kg, a karalábé 200-280 Ft/kg, a karfiol 300 Ft/kg, a borsó 450-550 Ft/kg, a bab (különböző fajták) 850-1200 Ft/kg, a lencse 750-760 Ft/kg, a vöröshagyma 250-350 Ft/kg áron vásárolható meg.

Ha az árakra tekintünk vannak olyan tételek, amiket érdemes lehet most beszerezni, hiszen könnyű őket tárolni és akár hetek múlva is felhasználhatók. Érdemes lehet a pincében elraktározni egy nagyobb adag hagymát, burgonyát, sárgarépát. A kamrákat pedig feltölteni különböző babokkal, lencsével és borsóval.

Mit és hová raktározzunk el?

  • Alma: tároljuk sötét, hűvös pincében, alagsorban, esetleg garázsban. Különítsük el őket, mert az etiléngáz, amit kibocsátanak, megrohaszthat más zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb fajtát 3-6 hónapig tárolhatjuk.
  • Körte: pincében szintén tárolhatjuk, esetleg tegyük zárt zacskókba, hogy ne száradjon ki. 60 napon belül fogyasszuk el.
  • Karfiol, brokkoli, kelbimbó: vászontáskában vagy hálós zsákokban lógassuk fel őket a pincében, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Legfeljebb egy hónapig tartanak ki.
  • Káposzta: Minden káposztát egyenként érdemes becsomagolni, és egy polcra helyezni, hagyva néhány centimétert a fejek között. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk a káposztát csomagolás nélkül a pincében, mert a szaga az egész pincét képes beteríteni.
  • Hagyma: Hálós zsákokban vagy nyitott kosárban tartsuk hűvös, száraz helyen, ami lehet pince vagy kamra is.
  • Póréhagyma: Szakemberek szerint érdemes egy vedérben tárolni, amibe bele tudjuk állítani. Sokan tesznek a vedér aljára egy kis nedves homokot is. 3-4 hónapig tárolhatjuk így.
  • Fokhagyma: Hálós zsákban vagy összefűzve felakasztva is tárolható a pincében, de a kamrákban is.
  • Burgonya: hűvös, sötét helyen tartsuk, ahol 10-15 fok van. Jó megoldás, ha papírzacskókba tesszük, amit előzőleg kilyuggattunk, hogy tudjon levegőzni. Ne tároljuk a hagymához közel, ami az almához hasonlóan szintén etiléngázt bocsáthat ki, és ezzel megrohaszthatja a krumplit! Ilyen formában hónapokig elállhat, de arra is figyeljünk, hogy ne érje fény. Hűtőbe semmiképp ne tegyük, mert a hideg miatt elveszíti az ízét.
  • Édesburgonya: A legtöbb gyökérnövény jó választás, ha pincében akarjuk tárolni, így az édesburgonya is mehet ládákba. Érdemes csak a sértetlen, hibátlan burgonyát elraktározni, így tovább friss marad. Fontos továbbá az is, hogy ládába, jól szellőző polcokon tároljuk.
  • Tök, sütőtök: tisztítsuk meg alaposan, hogy elkerüljük, hogy bármilyen gomba vagy baktérium kárt tegyen a termésekben! Hűvös helyen tartsuk, akár 6 hónapig is eláll, mondjuk a pincében, vagy a kamrában.

Mit tehet az, akinek nincs pincéje, se kamrája?

Ahogy közeledik az ősz, sokan nagy tételben vásárolják meg kedvenc zöldségeiket, gyümölcseiket. Nem csoda, hiszen amelett, hogy később szeretnének hozzáférni kedvenceikhez, virágkorát éli a befőzés és különböző savanyúságok készítése is. Ilyenkor azok is kedvet kapnak a nagymamáktól tanult receptek kipróbálásához, akik nem rendelkeznek pincével. Éppen ezért gyakorta megesik, hogy a felvásárolt termény romlásnak indul a helytelen tárolás miatt.

Nagyszüleink idejében nem okozott gondot, hogy hogyan és hol tárolják a betakarítás utáni zöldségeket, gyümölcsöket. Mára viszont egyre kevesebb házhoz tartozik, pedig hatalmas előny, ha valaki rendelkezik legalább egy talpalatnyi pincével. Mit tehet az, akinek nincs külön tárolóhelyisége? Az a hűtőben tartja a gyümölcsöt, zöldséget, ahogy tudja. Vannak viszont ökölszabályok, amikre érdemes figyelni, ha csak a hűtőben tudunk tárolni!

Egy túlzsúfolt zöldségtartó a melegágya lehet a gyors penészedésnek, ezért fontos biztosítanunk, hogy zöldségeinket, gyümölcseinket tiszta, száraz helyen tároljuk, ahol bőven van tér. Az is fontos, hogy ne műanyag zacskóban tegyük el őket, hiszen az extra rétegek nem tesznek jót nekik. A salátaleveleknek jól jön egy olyan tároló, amiben egy kevés konyhai törlő felfogja az esetleges nedvességet. Sajnos a krumplihoz, répához hasonló gyökérzöldségeket viszont mindenképp a hűtőn kívül kell tárolni. Erre a legjobb megoldás, ha sötét, hűvös helyen tartjuk őket. Érdekel, mit hová, hány fokon és hogy tárolhatsz még? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet ezzel kapcsolatban is, hogy ne menjen kárba a drágán vásárolt zöldség és gyümölcs. Erről itt olvashatsz többet.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

spórolás

raktározás

pince

tárolás

zöldség

gyümölcs

árak

bevásárlás