Ez már nem változik: így írja át a távmunka a megszokott életünket

HelloVidék   
  Megosztom
Ez már nem változik: így írja át a távmunka a megszokott életünket

Év végére globálisan az alkalmazottak csaknem harmada távmunkában végzi el a feladatait, arányuk pedig a közeljövőben sem csökken jelentősen. Ez arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ennek megfelelően a vállalatoknak az IT rendszereik védelmét is ehhez kell igazítani, s erre tekintettel kell kialakítani — hívja fel a figyelmet a Maxvalor Hungary, a dán Heimdal Security magyarországi forgalmazója.

Az idei év végére világszerte az alkalmazottak mintegy harmada (32%) tartósan távolról végzi majd munkáját — derül ki a világ egyik legnagyobb informatikai kutatási és tanácsadó cége, a Gartner Group napokban publikált becsléséből. A pandémia hatásait figyelembe véve is ez közel kétszeres növekedés a két évvel ezelőtti szinthez képest, hiszen a szervezet számai szerint 2019 év végén ez az arány csupán 17% volt. Emellett, ahogy 2021-ben újra megnyíltak az irodák, az onnan dolgozó alkalmazottak 51%-a már hibrid rendszerben végzi feladatait, vagyis legalább heti egy munkanapot otthonából teljesíthet.

Az országokat és a globális régiókat összehasonlítva ezen a téren az Egyesült Államok jár majd az élen, az amerikai munkaerő 53%-a home office-ban dolgozik majd. Európában az Egyesült Királyságban a távmunkások aránya eléri az 52%-ot, míg Kínában és Indiában ez a mutató csupán 28, illetve 30% lesz.

Az, hogy a home office-ban dolgozók aránya ilyen magas szinten marad, arra kényszeríti a szervezeteket, hogy legalább öt, egyes szektorokban akár tíz évvel is előrehozzák a digitális átalakítási terveiket. Ezeknek szükségszerűen alkalmazkodniuk kell a járvány utáni világhoz, amely a távmunka és a digitális érintkezési pontok tartósan nagyobb arányú alkalmazását foglalja magában. Ez egészen biztosan egyben azt is jelenti, hogy újra kell gondolni a vállalati hálózatok és rendszerek védelmét. A védekezés terén mind erősebb trend, hogy már a megelőzésre, a prevencióra kerül a hangsúly. Ennek egyik magyarázata, hogy a távmunkában lévő alkalmazottak elé még véletlenül se kerüljön olyan tartalom, amelyre kattintva a cég teljes hálózata, sőt működése megbénulhat

- hangsúlyozta Gölcz Dénes, a Maxvalor Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Témába vágó eredményeket mutat a Maxvalor alapítóinak megbízásából idén nyáron, közel 120 hazai vállalatvezető megkérdezésével készített kutatás eredménye, amely szerint a vírushelyzet alatt a döntéshozók közel 14 százaléka kifejezetten a csapata távmenedzselését, a céges adatok védelmét, a megfelelő IT biztonság megteremtését érezte a legfontosabbnak.

Az adatok alapján, az elkövetkező egy évben két területen különösen nagy kihívásokat látnak maguk előtt a vállalkozások. A megkérdezettek csaknem fele az értékesítés (47%), mintegy 40 százaléka pedig a pénzügyi folyamatok miatt aggódik. Egy tetemes kör a munkaerő-toborzás (18%) és a marketing (14%) feladatoktól is tart.

A várható kihívásokkal többnyire összhangban vannak azok a területek, amiket a cégek — szintén egy éves távlatban — digitális megoldásokkal tennének hatékonyabbá. A válaszadók ugyanis az értékesítést (40%), az online marketinget (30%) a belső kommunikációt (28%), az IT-t — beleértve a távmenedzsmentet, a monitoringot és a folyamat-automatizálást — (26%), valamint a pénzügyet (26%) és a logisztikát (14%) is ilyen eszközökkel fejlesztenék.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

home office

pandémia

it

digitalizáció

távmunka

távmunkások