Milliárdos fejlesztés Szentendrén: mutatjuk, mivel bővült a város óvodája

MTI   
  Megosztom
Milliárdos fejlesztés Szentendrén: mutatjuk, mivel bővült a város óvodája

Az óvoda új szárnyának hétfői ünnepélyes átadásán Balog Zoltán református püspök igei köszöntésében egyebek mellett arról beszélt, hogy a református óvoda a jó pedagógiai program és nevelés mellett az Isten szeretetéről való bizonyságtételt tudja adni.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy egy település csak akkor képes fennmaradni, ha lesznek lakói, akik élettel töltik meg, és lakói csak akkor maradnak ott, ha vonzó környezetet biztosítanak nekik. Az oktatás és a nevelés befektetés a nemzet jövőjébe.

Az államtitkár kiemelte, a kormány elkötelezett a magyar családok támogatásában, ennek érdekében indította el az országos óvoda programot, amelynek segítségével lehetőség nyílt új óvodák építésére, illetve leromlott állapotúak felújítására. A programnak köszönhetően mintegy 3200 gyerek számára biztosítanak új óvodai férőhelyet.

A projekt 30 milliárd forint hazai forrásból valósul meg, és kiemelkedően fontos és meghatározó a Magyarországi Református Egyház számára is. A szentendrei óvoda 300 millió forintos támogatásban részesült, és nagyszerű példája az egyház, az állam és az önkormányzat összefogásának

- fogalmazott az államtitkár.

Vitályos Eszter beszámolt arról is, hogy a térségben saját bölcsőde létrehozásához összesen 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült uniós forrásból Pilisvörösvár, Pilisborosjenő és Üröm, valamint két szentendrei szolgáltató.

Fülöp Zsolt polgármester (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület), a Szentendrei Református Egyházközség presbitere arra emlékeztetett, hogy az önkormányzat és az egyházak mindig együttműködtek Szentendrén, a felekezetek jelenléte az egész város számára fontos, az egyházházközségek, az önkormányzat és az állam pedig kiegészítik egymást ott, ahol valamiből hiány van.

Az a szolgálat, amelyet a református gyülekezet és az óvoda felvállalt, nemcsak az itt élők számára jelentős, hanem a környékbelieknek is

- fűzte hozzá.

Harmathy András lelkipásztor arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt megvalósítása az összefogás erejét is megmutatta.

Dobrik-Lupták Sára óvodavezető ismertetése szerint szeptember elsejétől a meglévő négy óvodai csoport mellett két gyógypedagógiai csoporttal gazdagodik az intézmény. Kiemelte, nem szokványos, hogy az óvodai csoportok mellett gyógypedagógia csoportok is működnek az intézményben, amely felvállalja azoknak a sajátos nevelési igényű gyerekeknek a nevelését, "akiknek nem jutott hely, vagy másféle hely jutott, mint amire szükségük lett volna".

Dobrik-Lupták Sára hangsúlyozta azt is, hogy az óvoda nemcsak egyéni fejlesztésen alapuló nevelést biztosít, hanem olyan gyülekezeti hátteret nyújt, amelynek segítségével a gyerekek megtapasztalhatják a befogadó közösség megtartó erejét.

Az óvodafejlesztésről szóló tájékoztató szerint az építkezés 2020 júliusában indult, az óvoda eredeti épületéhez történő hozzáépítéssel. Két 32 négyzetméteres csoportszoba - a hozzájuk tartozó mosdókkal -, valamint két fejlesztőszoba készült. Az építkezés során a gyógypedagógiai részhez tartozó udvar teljes feltöltésével sikerült akadálymentessé tenni a kertet is.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

óvoda

óvodafejlesztés

fejlesztés

beruházás

szentendre