Újabb magyar siker: uniós oltalmat kapott a Nagykunsági birspálinka

MTI   
  Megosztom
Újabb magyar siker: uniós oltalmat kapott a Nagykunsági birspálinka

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Nagykunsági birspálinka elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába - közölte kedden a brüsszeli testület.

A közlemény szerint a Nagykunsági birspálinka a nevéből eredő magyar régióban termesztett birsalmából készült gyümölcspárlat. Illatában viaszos, fűszeres karaktereket hordoz, ízében a fanyar, az édes jegyeket, citrusos, fűszeres, édeskésen lekváros jegyek egészítik ki. A "Nagykunsági birspálinkát" legalább 50 százalékban a Mezőtúri birsfajta párlata alkotja.

Az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, borok és szeszes italok földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisban jelenleg 3435, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék található. Jelenleg 25 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és nagykunsági birsalmapálinkával együtt 11 magyar szeszes ital elnevezése védett az Európai Unió területén.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés azoknak a termékeknek a nevét védi, amelyek egy konkrét régióból származnak, illetve amelyeket egyedülálló, hagyományos módszerrel állítanak elő.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

birsalma

birsalma pálinka

nagykunság

nagykunsági pálinka

oltalom

uniós oltalom