Özönlenek ezekbe a bankokba a nyugdíjasok: mutatjuk, miért

Pénzcentrum   
  Megosztom
Özönlenek ezekbe a bankokba a nyugdíjasok: mutatjuk, miért

A járvány hatására egyre népszerűbb lett a kártyás fizetés és az online utalás az idős magyarok körében is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a pénzügyi szokások megváltozásával megemelkedhet a számlavezetési díj: ilyenkor érdemes egy olyan számlacsomagra váltani, amely jobban illeszkedik az egyéni igényekhez, pénzkezelési szokásokhoz. Akár havi több ezer forint is elfolyhat egy rosszul megválasztott bankszámla csomag miatt. A Pénzcentrum most megkérdezte a hazai bankokat, milyen számlacsomagokat ajánlanának nyugdíjas ügyfeleiknek.

A bankszámla kiválasztása

Megkérdeztük a hazai bankokat, mit javasolnak a nyugdíjas ügyfeleiknek: hogyan válasszanak bankszámlát? A válaszok alapján döntő tényező lehet számlacsomag választásnál, hogy milyen pénzügyi szokásai vannak a nyugdíjasoknak, mekkora a jövedelem, vagy milyen megtakarítási lehetőségekkel szeretnének élni.

A Takarékbankban a 65 éves vagy idősebb ügyfelek aránya 29 százalékos, akiknek bankszámla választáskor ugyanazokat a tényezőket fontos figyelembe venniük, mint a 65 év alattiaknak a bank szerint:

  • Érkezik-e rendszeresen jövedelem a számlára, ha igen mekkora összegben, inkább készpénzzel történő fizetést részesíti előnyben az ügyfél, vagy a kártyás vásárlásokat.
  • Használ-e telebankot, netbankot, mobilbankot vagy ragaszkodik a személyes, bankfióki ügyintézéshez.
  • Havonta kb. hányszor indít utalást, csoportos megbízást teljesít-e a számláról.

Minél több szolgáltatást vesz egy ügyfél igénybe, annál jobban jár egy komplexebb csomagban, ezért célszerű a választáskor az igényeket átgondolni, és ha szükséges, változtatni a kényelmi/biztonsági szempontokat is figyelembe véve (pl. egy csoportos beszedési megbízás vagy a kártyás vásárlás kényelmesebb és biztonságosabb, mint a készpénz) - válaszolta kérdésünkre a Takarékbank.

Az MKB elmondása szerint ügyfeleiknek közel ötöde 65 év feletti, azonban az azonos életkor nem jelent azonos bankhasználati szokásokat és attitűdöt. Így ennek a korosztálynak is az egyéni affinitásnak és bankolási szokásoknak megfelelő szolgáltatáscsomag választását javasolják.

Az UniCredit Banknál számlavezető ügyfeleknek mintegy 15 százaléka 65 év feletti. A számlaválasztásnál mindig azt javasolja a bank az érdeklődőknek, ügyfeleinknek, hogy saját bankolási szokásaik, azaz a konkrét pénzügyi igényeik, a rendszeres pénzmozgásaik, az igénybe vett szolgáltatásaik legyen számukra a kiindulási pont. Az ezek alapján számukra leginkább megfelelő és kedvező csomagot érdemes választaniuk.

A fiókhálózat nélkül, elsődlegesen digitális csatornákon szolgáltató Gránit Bank ügyfélköre jellemzően az elektronikus bankolást előnyben részesítő lakossági körből kerül ki, viszont a 65 év feletti ügyfelek aránya ennek ellenére 7 százalékot tesz ki.

Az OTP Bank a megfelelő számlacsomag kiválasztása során a bankolási szokásoknak (pl. internet- és mobilbank használat, átutalások, kártyás vásárlások) megfelelő, személyre szabott ajánlatokat kínál ügyfeleinek. Ezekkel a használati szokásokhoz igazítható számlacsomagokkal, havi szinten módosítható kedvezményes számlacsomag elemekkel és az elektronikus csatornák használatával csökkenthetőek a bankolási költségek.

A bank tapasztalatai szerint már az idősebb korosztály körében is egyre elterjedtebb az elektronikus csatornák használata, és a jelenlegi pandémiás helyzetben egyre elterjedtebbek a készpénzmentes fizetési módok, így az idősebb korosztály körében is népszerűvé vált a kártyás vásárlás.

Az Erste Bank válasza szerint, bankszámla választásnál – függetlenül attól, hogy nyugdíjasról, felnőttről vagy diákról van szó – mindig azt veszik figyelembe, hogy mik az ügyfél bankszámla használati szokásai. A Budapest Bank esetében is a pénzügyi szokások a döntőek, illetve több jövedelem és megtakarítási elvárási szinttel rendelkező és elvárási feltétel nélküli csomagjuk is van.

Nyugdíjasok számára ajánlott bankszámlák

Azt is megkérdeztük a hazai bankoktól, hogy milyen konkrét, kedvező számlacsomagot ajánlanának egy olyan ügyfélnek, aki főként készpénzzel fizet a boltban, csekken a postán (tehát nem utal, nem használja az internetbankot, nincs csoportos beszedése, stb.), illetve egy másik ügyfélnek, aki egyre inkább kártyával fizet, és a csekkeket átutalásra, csoportos beszedésre váltaná, használná az internetbankot is.

OTP

Az OTP amennyiben az ügyfél a hagyományos bankfióki ügyintézést részesíti előnyben, a Klasszikus számlacsomag választását javasolja. A számlacsomag havi költsége* (a mindenkor hatályos Hirdetményben foglalt akciós számlavezetési díj feltételeinek történő megfelelés esetén) jelenleg 490 forint, mely tartalmazza az akciós számlavezetési díjat, a díjmentes OTPdirekt szolgáltatást kizárólag lekérdező jogosultsággal, valamint a havi 30 ezer forintos limiten belül a csoportos beszedési megbízások teljesítését.

A digitális csatornák használatát előnyben részesítő ügyfelek számára az Aktív számlacsomagot javasolják, melynek havi költsége* 818 Ft, mely tartalmazza az akciós számlavezetési díjat, az OTPdirekt szolgáltatást, valamint a korlátlan számú elektronikus úton kezdeményezett eseti és állandó átutalás összesen havi 100 ezer forintig. Mindkét számlához kapcsolódó betéti kártya kibocsátási díja jelenleg 2244 forint, a számlához elsőként igényelt kártya első éves díja akciósan díjmentes, 2. évtől évente 5064 forint.

*A mindenkor hatályos Hirdetményben foglalt akciós számlavezetési díj feltételeinek történő megfelelés esetén.

A cikk ide kattintva folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bank

pénzcentrum

bankszámla

számlavezetés

számlavezetési díj

számlacsomag

pénzintézet

pénzkezelés