Itt a hivatalos korrekció: ennyi pénzt kapnak még idén a nyugdíjasok

Pénzcentrum   
  Megosztom
Itt a hivatalos korrekció: ennyi pénzt kapnak még idén a nyugdíjasok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3, a nyugdíjas háztartások körében 3,9%-kal emelkedtek 2021. január–augusztus időszakában az előző év azonos időszakához képest. Ez pedig azt jelenti, hogy 8,4 százalékos egyösszegű nyugdíjkorrekcióra számíthatnak a nyugdíjasok. Ez a juttatás nem épül be a nyugdíjba.

A nyugdíjprémium mellett - amely a GDP-növekedés függvénye - idén novemberben nyugdíjkorrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok. A korrekcióra akkor van szükség, ha a januári - illetve 2021 esetében az évközi - nyugdíjemelés nagyban eltér az inflációtól. A januári kötelező nyugdíjemelés 3%-os volt, ezt egészítette ki a júniusi 0,6%. A KSH által közölt adatok alapján azonban ettől jelentősen eltér az év első 8 hónapjában mért infláció, amely 4,3 százalékos. A különbözetből (4,3-3,6=0,7) az év 12 hónapjára számított korrekció idén így 8,4 százalékos lesz, írja a Pénzcentrum.

Nyílik a nyugdíjolló

A százalékos emelés azt eredményezi, hogy a magasabb összegű ellátásban részesülők magasabb összegre, az alacsonyabb nyugdíjat kapók alacsonyabb összegre számíthatnak novemberben. Az utolsó ismert adatok a nyugdíjak megoszlásáról a Magyar Statisztikai Zsebkönyv alapján azt mutatják, hogy 72 ezer nyugdíjas legfeljebb 5000 forintot fog kapni korrekcióként, mert az öregségi ellátásuk mértéke nem éri el a 60 ezer forintot.

Akinek a nyugdíja eléri a 120 ezer forintot havonta, az legalább 10 ezer forintos korrekciót kaphat novemberben. Vannak nyugdíjasok - 2020 januárjában még 54 ezren voltak - akik 300 ezer forint feletti öregségi nyugellátást kapnak havonta. Az ő számukra a 8,4 százalékos egyszeri nyugdíjkorrekció összege legalább 25 ezer forintot tesz majd ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

nyugdíj

ksh

nyugdíjprémium

nyugdíjasok

nyugdíjolló