Beindul az álláskeresők támogatása: így ösztönöznek az alkalmazásukra

MTI   
  Megosztom
Beindul az álláskeresők támogatása: így ösztönöznek az alkalmazásukra

Napokon belül bővül az álláskeresők elhelyezkedését ösztönző program - jelentette be Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombati közleményében. A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte: a vállalkozások munkaerő-támogatása ezentúl akár 9 hónapon át jelent könnyebbséget az alacsony iskolai végzettségű álláskeresőt foglalkoztatók számára. Az újonnan felvetteknek képzést biztosító vállalkozások 90 napig munkatapasztalat szerzést elősegítő támogatásban is részesülhetnek szeptember 15-étől.

A közlemény szerint a vállalkozásoknak a támogatás fejében vállalniuk kell, hogy teljes- vagy legalább napi 4 órás részmunkaidőben foglalkoztatják a kevésbé képzetteket. Az első három hónapban a vállalkozásnak minimum 120 órányi, szakmai ismeretre irányuló képzésben kell részesítenie az álláskeresőt. A képzés lehet saját erőforrásra alapozó belső képzés, de megvalósulhat külső szolgáltató - felnőttképző - bevonásával is.

Mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százaléka, de teljes munkaidő esetén legfeljebb a megállapításkori minimálbér és annak szociális hozzájárulási adója. A munkáltató ezt követően a vállalkozások 6 hónapon át járó munkaerő-támogatását is igényelheti az álláskereső után. A munkabér a képzési időszakhoz képest nem csökkenhet - ismertette a tárca.

Hónapról hónapra kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, a tavaly júniusi mélypont óta több mint 120 ezerrel csökkent a számuk. A tartós javulás a sikeres válságkezelésnek köszönhető, a kormány gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedései érdemben segítették a fellendülést, a munkahelyek megvédését. A hazai foglalkoztatásban többre jutottunk annál, mintha csak visszatértünk volna a koronavírus megjelenése előtti szintre: 2021 nyarán minden korábbinál többen, 4,7 millióan dolgoztak Magyarországon

- fejtette ki Bodó Sándor.

A támogatási kérelmeket az alkalmazni kívánt személy lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szervként eljáró járási - fővárosi kerületi - hivatalhoz lehet benyújtani szeptember 15-étől. További részletes információk a munka.hu oldalon találhatók.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

foglalkoztatás

munkaerő

támogatás

vállalkozások

álláskeresők

munkavállalók