Végre megindulhat a vízpótlás: 110 mázsánál több hal pusztult el eddig a Velencei-tóban

HelloVidék   
  Megosztom
Végre megindulhat a vízpótlás: 110 mázsánál több hal pusztult el eddig a Velencei-tóban

Az ártalmatlanítás költségeit a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) viseli, áthárítani másra nem tudja. A halállomány a tóban akár már jövőre helyreállhat köszönhetően annak, hogy évente átlagosan négyszer annyi halat telepítenek a tóba, mint amekkora mennyiség a nyár folyamán elpusztult – erről a Mohosz főigazgatója beszélt. A főigazgató megerősítette azt a korábbi információt, hogy a vízpótlás heteken belül megkezdődhet. A Zámolyi-víztározót lehalásszák, és annak vizét a kritikusan alacsony vízállású (74 centiméter) Velencei-tóba engedik.

Dérer István, a Mohosz főigazgatója volt az Érd FM Bundáskenyér című reggeli műsorában a vendég. A témaként pedig a Velencei-tó került terítékre, írta meg a Pecaverzum.

110 mázsánál tart az a leadott mennyiség, ami június második felében, illetve augusztusban esedékes pusztulásokból lett begyűjtve. Hozzáteszem, hogy közte is voltak szórványos, jelzés értékű halpusztulások. Az is teljesen természetes, hogy minden elhullott egyedet nem lehet begyűjteni

– szögezte le a főigazgató.

Azt is elmondta, több millió forintot költöttek ártalmatlanításra és az elpusztult halak elszállításra. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

A közfeladat-ellátásban benne van az ökológiai károk elhárítása, az ökológiai károk felszámolásának kötelezettsége, ide értve annak anyagi vonzatával is, amit a Mohoszt terheli. Ezt nem tudjuk kiszámlázni senkinek, a Mohosz fogja állni a költségeket. Ugyanígy álljuk a költségeit a hiányt pótló telepítéseknek is

– világított rá hozzátéve, az anyagi veszteség ennél még nagyobb, mert a horgászturizmusból származó bevételek jelentősen megcsappantak a nyáron, a Mohosz agárdi nyaralója is kihasználatlan volt.

A rádióműsorban elhangzott, hogy a Pátkai-víztározót – amely állami tulajdonú, de a Mohosz a haszonbérlője – alhasznonbérlet formájában horgásztatási célra a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége rendelkezésére bocsátották, a Zámolyi-víztározóban pedig extenzív halnevelés folyik.

Többek között a Velencei-tó utánpótlását szolgálja jelen pillanatban teljesen rendezett viszonyok között. A halállomány nemzeti kincs, az állami tulajdonú vizek halállománya a magyar állam tulajdonát képezi. Abban a pillanatban, ha horgászszervezetként betelepítünk egy darab pontyot a Velencei-tóba, az abban a pillanatban állami tulajdonná válik

– hangsúlyozta a főigazgató, aki megerősítette azt a korábbi információt, hogy a vízpótlás heteken belül megkezdődhet. A Zámolyi-víztározót lehalásszák, és annak vizét a kritikusan alacsony vízállású (74 centiméter) Velencei-tóba engedik.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

halpusztulás

mohosz

vízpótlás