Erre senki sem számított: a nyár közepén ez történt a magyar építőiparral

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Erre senki sem számított: a nyár közepén ez történt a magyar építőiparral

Júliusban az építőipari termelése 22,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 21,1, az egyéb építményeké 25,4 százalékkal nőtt a tavaly júliusi, rendkívül alacsony bázishoz mérve. Az előző hónaphoz képest két hónap emelkedés után 0,4 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legfrissebb adatok szerint a rossznak mondható 2020-as eredményekhez képest jelentősen nőtt, azonban az előző hónaphoz képest csökkent az építőipari termelés. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júliusban az építőipar termelése a júniusihoz képest 0,4 százalékkal csökkent. Ezen belül az épületek építése valamelyest, 1,5 százalékkal bővült, az egyéb építmények építése azonban 0,3 százalékkal csökkent – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Összességében 2021 júliusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 21,1, az egyéb építményeké 25,4%-kal.
  • A három építőipari ágazat mindegyikében bővült a termelés: az épületek építésének termelése 27,4, az egyéb építményeké 11,0, a speciális szaképítésé 27,3%-kal.
  • A megkötött új szerződések volumene 47,3%-kal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 38,3, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 56,5%-kal volt magasabb a 2020. júliusi bázisnál.
  • Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállományának volumene 19,1%-kal meghaladta a 2020. július végit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32,6, az egyéb építményeké 10,4%-kal bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2021 első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

  • Az építőipari termelés 9,8%-kal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőipar

ksh

lakásépítés

lakásépítési kedv

lakásépítési támogatás