Erről is az aszály tehet: nem számíthatnak kiemelkedő termésre a szabolcsi almás gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
Erről is az aszály tehet: nem számíthatnak kiemelkedő termésre a szabolcsi almás gazdák

A vártnál később jött és aszályos nyár miatt az almával foglalkozó gyümölcstermesztők nem számítanak kiemelkedő évre az idén - számolt be róla a szon.hu.

A lapnak Forján Zsolt, Csenger polgármestere elmondta, a XIX. Csengeri Almafesztivál szombati megnyitóján megfogalmazta a helyi gazdák vágyát, hogy a jövőben létesülhessen a településen egy almafeldolgozó, hiszen a terület és az infrastruktúra már adott. Dr. Nagy István agrárminiszter a beszédében kitért arra is, hogy erre van lehetőség, akár 5 milliárd forintot is tudnak adni az üzem építésére, ha egy befektető minden egyes állami forint mellé odatesz egy másikat.

Ahogy a portál írja, idén az év csengeri gazdájának választott Ópris Boglárka szerint, az intenzív gazdálkodásba bevont területeiken egy átlagos termésre számítanak, hektáronként mintegy 50 tonnára. Mint mondta, jelenleg négy hektáron foglalkoznak almával, a gála szedését már befejezték, a héten a golden szüretelésével folytatják.

A díjak nem feltétlenül fontosak, de nagyon jól tudnak esni. A fesztivál megnyitóján jót mosolyogtam, mert az hangzott el, hogy itt Csenger környékén az almáról szóló évszázados tudás apáról fiúra száll, ami az én esetemben úgy helyes, hogy apáról lányára. A viccet félretéve, nagyon szeretek gyümölcsökkel foglalkozni. A családi vállalkozásunk héthektáros területen termeszt almát és meggyet, ebből négy hektár az almás. Természetesen több fajtával dolgozunk, ez a betakarítás miatt nagyon fontos, hiszen ha egyszerre kellene minden fát leszüretelnünk, nem tudnánk időben végezni. A múlt héten a Gálát szedtük, most pedig már neki is láttunk a Goldennek. Az már látszik, hogy nem ez lesz a legkiemelkedőbb évünk. Az idén kicsit később érkezett a nyár a vártnál, emiatt átlagos mennyiségre számítok, ami nagyjából 50-60 tonna gyümölcs hektáronként

- mondta a lapnak Ópris Boglárka.

Ebben a régióban kedvezőek a termőhelyi adottságok, nagy ültetvénysűrűséggel dolgozunk, az aszályos nyár miatt egyébként is szükség volt az öntözéses termesztésre. Ezenkívül jéghálóval óvjuk a fáinkat, és folyamatosan odafigyelünk a növényvédelemre. Szerencsére a piacunk adott. Közvetlenül is értékesítünk, de már megvannak azok a vásárlóink, akik évek óta tőlünk veszik a gyümölcsöt. Egy kicsit amiatt szoktunk gondban lenni, hogy szüret idején találunk-e elég munkaerőt

- magyarázza a termesztő.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aszály

alma

almatermelés

almatermelő

almatermelők

almatermesztés

almatermés