Tonnaszámra termelnék ki az aranyat: nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben

HelloVidék   
  Megosztom
Tonnaszámra termelnék ki az aranyat: nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben

A Hun-Bányászati Kft. megkérte a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, hogy végezze el a koncessziós arany- és ezüstbányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot egy megjelölt területen a Börzsönyben. Több tonnányi arany és ezüst lehet a föld alatt.

Ismét nemesfémbánya nyílhat a Börzsönyben. A szándékot a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. fogalmazta meg, terveit és számításait tavaly október végén küldte el a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálathoz (MBFSZ), amelyet arra kért, hogy végezze el a koncessziós bányászati engedély kiírását megelőző érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálatot, írja a Világgazdaság.

A munka egy 44,23 négyzetkilométeres területen folyna, ezen belül a Nagyirtás és a Rózsahegy kutatási zónában. A felszín alatti lelőhelyet a kft. Márianosztra, másodsorban Nagybörzsöny, alternatív lehetőségként pedig Kóspallag önkormányzati területéről indított lejtaknákkal közelítené meg.

A stratégiai fontosságú ásványi nyersanyagok koncessziók formájában történő kitermelését biztosító, állami ásványvagyon-gazdálkodás célja Nagybörzsöny esetében főleg az arany-, ezüsttartalmú ércesedés hasznosításának elősegítése. A nagybörzsönyi ércesedés ólom-, cinktartalma a jelenlegi ismeretek szerint egyelőre járulékos jelentőségű, olvasható az MBFSZ értékelésében.

A területen már a késő Árpád-kor óta termeltek ki nemesfémet, geológiai és geofizikai megkutatottságának bőséges az irodalma, de most nincs rajta egyetlen hatályos érckutatási terület sem.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

nemesfém

arany

ezüst

bánya

börzsöny

rózsabánya

kitermelés

aranybánya