Tízezrek veszik fel ezt a hitelt: befektetésnek is kiváló, eláruljuk miért

Pénzcentrum   
  Megosztom
Tízezrek veszik fel ezt a hitelt: befektetésnek is kiváló, eláruljuk miért

"Mindig hangsúlyozzuk, hogy a tudásba fektetni érdemes, a diploma érték, hiszen egy diplomás fiatal kezdő fizetése a duplája egy középfokú végzettségűnek" - árulta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Magyar Péter. A Diákhitel Központ vezérigazgatójával többek között a pandémiás időszak és az elmúlt két év legfontosabb változásairól beszélgettünk. Megtudtuk többek között azt is, hogyan pörgették fel a diákhitelek iránti érdeklődést az utóbbi időszakban bevezetett innovatív megoldások, valamint, hogy várható-e a hitelek tömeges bedőlése a moratórium lejárta után.

Pénzcentrum: Az elmúlt év igazán mozgalmas volt a Diákhitel Központ életében, vezettek be, illetve ki is konstrukciókat. Hogyan élték meg az elmúlt évet Önök és az ügyfeleik?

Dr. Magyar Péter: Hadd kezdjem távolabbról. Idén lett 20 éves a Diákhitel Központ, két évtized alatt mintegy 500 ezer szerződést kötöttünk, és mintegy 500 milliárd forint értékben folyósítottunk hiteleket különböző termékek segítségével a diákoknak. Vicces, de 20 éve én voltam az egyik diákhiteles ügyfél, és részben ennek köszönhetően tanulhattam fél évet a Hamburgi Jogi Egyetemen. Pontosan tudom, milyen hasznos egy ilyen segítség a felsőoktatási hallgatóknak, bár akkor még csak 21 ezer forint volt a legnagyobb felvehető összeg, és jóval magasabbak voltak a kamatok. Ennek ellenére más akkor is sokak számára jelentett valódi segítséget. Minden évben végzünk egy reprezentatív kutatást, és az igénylőknek több, mint a fele azt mondja, hogy ha nem lett volna a diákhitel, akkor vagy nem is tudta volna elvégezni az egyetemet, vagy csak nagy nehézségek árán. Az a legnagyobb érdeme Társaságunknak, hogy van legalább 250 ezer olyan fiatal diplomás, akinek a diplomaszerzését nagyban segítette a Központ.

A pandémia alatt az egyik legfontosabb változás a Diákhitel plusz tavalyi bevezetése és a nyáron történt kivezetése volt. Ez zökkenőmentesen lezajlott?

A tavalyi minden tekintetben rendhagyó év volt a Diákhitel Központ és az ügyfelek életében, de az egész ország és a világ életében is. Nagyon sok változás történt. Sokáig két fontos termékünk volt, a Diákhitel 1 és 2, az utóbbi kamatmentes lett 2018-ban. Utána bevezettük a Nyelvtanulási Diákhitelt. Tavaly, amikor észlelte a döntéshozó, hogy milyen hirtelen és súlyosan érinti a munkaerőpiacot a pandémia, közösen döntöttünk arról, hogy bevezetjük a Diákhitel Pluszt, ami tavaly május 1-jétől volt elérhető.

Ez egy félmillió forintos, szabad felhasználású annuitásos hitel, amit egy évvel a felvételt követően kell elkezdeni törleszteni. Ez eltérés az általános diákhitelekhez képest. Már az első napokban látszott, hogy ez egy hatalmas siker, megtalálta a célcsoportot, egyértelműen találkozott a hallgatók igényével, és valódi segítséget nyújtott a fiataloknak. Mintegy 5000 igénylés érkezett az első héten, és tavaly egész évben 30 ezren igényelték. Idén csak az első félévben 10 ezren.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

gazdaság

diákhitel