Elveszett kincset kaptak vissza: 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tiszát

HelloVidék   
  Megosztom
Elveszett kincset kaptak vissza: 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tiszát

A Közép-Tisza mentén, Tiszakécske térségében mintegy 60 hektáron élesztették újjá a Holt-Tisza három holtágának élővilágát - derült ki a projektről szóló hétfői sajtóeseményen. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) vezetésével, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata és a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével lezajlott projektről Kecskeméten számoltak be.

A Tiszakécske térségében végzett beruházásnak köszönhetően a korábbi évtizedek során leromlott állapotú vizes élőhelyek visszanyerhetik vitalitásukat és számos védett fajnak adhatnak otthont. A projekt bruttó összköltsége 1,2 milliárd forint, melyet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési irányzatból finanszíroznak, a finanszírozás intenzitása 100 százalék - írt róla a Magyar Építők.

Fontos előzmény, hogy a holtágak korábban elhanyagolt állapotban voltak, tele szeméttel. A fejlesztés fontosságát jól jelzi, hogy a város térségében fekvő négy holtág rendezése már több éve szerepel Tiszakécske céljai között. Ennek megfelelően már a korábbi városvezetés elvégezte a 2-es holtág kotrását és rehabilitációját.

Megszűnnek a korábbi vízhiány miatt kialakult problémák

A Duna Aszfalt Zrt. által kivitelezett fejlesztésben a Tiszakécske térségében levő négy holtágból három újult meg: a holtágak kotrása, a partok rendezése történt meg, valamint létrehoztak egy tanösvényt. Mindezeken túl a Tiszán megépült egy vízkivételi műtárgy, amely az egész holtágrendszer vízutánpótlását biztosítja, megszüntetve a korábbi vízhiány miatt kialakult problémákat.

Elkészült a Nádirigó Tanösvény is

A tájékoztatón elhangzott, hogy a 2,5 kilométeres, 12 megállóval megépült tanösvényen közérthető információs táblákat találnak a látogatók, melyeknél ügyeltek a befogadható terjedelemre és megjelenítésre is. QR kód segítségével angol és német nyelven is elérhetőek a táblák szövegei.

A beruházásról a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság honlapján, ezen a linken lehet további információt nyerni.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

projekt

környezetvédelem