Megkezdődhet végre a tómentés: mégis eresztenek vizet a Velencei-tóba

HelloVidék   
  Megosztom
Megkezdődhet végre a tómentés: mégis eresztenek vizet a Velencei-tóba

Megkezdte a Velencei-tó vízpótlásának előkészületet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság – tudta meg a hvg.hu Siklós Gabriellától, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjétől. Az előkészületek első lépéseként elkezdték leüríteni a Zámolyi-víztározó vizét, amit egyelőre a Pátkai-víztározóba engednek át, közben a MOHOSZ le is halássza a zámolyit. A vízpótlás további menetéről még nem döntöttek.

A Velencei-tó vízszintje nyáron kritikusan alacsonyra süllyedt, a víz oxigéntartalma lecsökkent, ami komoly halpusztulást okozott. A nagyobb nyilvánosság a nyaralási idény közepén szembesült a helyzettel. Többen azonnali vízpótlást kezdtek követelni, de az erre vonatkozó előterjesztésben foglaltakat a kormány nem hozta nyilvánosságra. Csak az derült ki, hogy 42 milliárd forintos költséggel számoltak, amit sokalltak. Vannak ugyanakkor szakértők, akik szerint nem biztos, hogy mindig a vízpótlás lesz a megoldás, írja a hvg.hu.

Hogy mikor és mennyi víz kerül majd a tóba, egyelőre bizonytalan. A szóvivő jelezte, hogy egy hosszú folyamat előtt állunk, sok függ az időjárástól, attól, lesz-e jelentős mennyiségű csapadék, de attól is, hogy a hideg idő beköszöntével milyen mértékben javul a tározók vizének minősége.

A tározókat eredetileg éppen az eredendően hullámzó vízállású tó vízpótlására létesítették az üdülőtóvá alakításakor az 1970-es években, de időközben halgazdálkodás is indult, ami nem tett jót a vízminőségnek. Nyár elején éppen a vízminőséggel kapcsolatos kétségek miatt vetették el azt az ötletet, hogy ezekből kellene pótolni a tóból hiányzó vizet.

Az mindenesetre borítékolható, hogy jelentős mennyiségű csapadék nélkül, csak a két tározó vizével nem fogják tudni megtölteni a tavat. Egymillió köbméter víz beengedése – mint a szóvivő is jelezte a lapnak – 4 centiméterrel emelné meg a vízszintet, amely jelenleg 70 centiméteres, így alig 7 centiméterrel haladja meg a valaha mért legalacsonyabb vízállást.

A Pecaverzum a Mohosztól azt az információt kapta, hogy a Pátkai-víztározóban lévő halak becsült össztömege 800 mázsa körül lehet, és ebben még nincs benne az inváziós fajnak számító ezüstkárász.

70 centiméteren állva már csak hét centiméterrel van a 72 éve mért legkisebb vízállás felett a Velencei-tó, ahol a nyár folyamán 110 mázsa hal pusztult el. A folyamat sajnos azóta sem állt meg, a legfrissebb beszámolók szerint agonizáló, 8-10 kilós amurokkal és madártetemekkel találkozhat, aki vízre száll, és bejárja a még víz fedte területeket, írja a portál.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

velencei-tó

vízpótlás

zámolyi-víztározó

vízminőség

vízszint