Brutális drágulás közeleg: lemondhatunk az olcsó kávéról, luxus lesz a kotyogós is

Index   
  Megosztom
Brutális drágulás közeleg: lemondhatunk az olcsó kávéról, luxus lesz a kotyogós is

Hosszú távon számíthatunk arra, hogy egyre kevesebb minőségi arabicakávét ihatunk, hiszen a globális felmelegedés miatt ennek a kiváló ízű, de termesztés szempontjából igen kényes fajta termőterülete drasztikusan zsugorodik. Előbb-utóbb hozzá kell majd szoknunk, hogy a kávé luxuscikk lesz. Ez a gazdag távol-keleti vásárlókat nem érinti, ők már a nyolcvanas évek áremelkedését is könnyen vették, hisz ők maguk generálták. Sokkal inkább azoknak lesz majd keserű a kávé ára, akik a reggeli olcsó kotyogóshoz vagy nyomógombos kávéhoz szoktak hozzá.

Ugyan a növénynemesítők látványosan felgyorsították a munkát, hogy ellenállóbb klónokat fejlesszenek ki, a gazdák pedig igyekeznek különböző árnyékolási technikákkal védeni az érzékeny cserjéket, a tendencia ezzel csak lassítható, írja az Index.

A nagyobb áremelést tovább generálja a brazil tél. Mivel a dél-amerikai ország a legnagyobb arabicatermesztő, az ottani időjárási viszonyok mindig is befolyásolták a kávé tőzsdei árát. Kisebb-nagyobb, pár eurócentes ármozgás évről évre követte az aszály erősségét, a közeledő árrobbanást viszont annak köszönhetjük, hogy az évszázadok óta nem tapasztalt hómennyiség és fagy miatt a termésben mintegy harmincszázalékos kár keletkezett.

Ehhez a szomorú adathoz még az is hozzájárult, hogy egyes gazdák a károk megelőzése érdekében olajoshordókat gyújtottak be a kávécserjék sorai között – ez viszont oda vezetett, hogy kontroll híján egyes ültetvények leégtek.

A pörkölőnkbe érkező babkávé nekik köszönhetően drágább, amire még rátesz egy nagy lapáttal, hogy nálunk negyven százalékkal emelkedett az energia ára, és a csomagolóanyagoké is egyre növekszik. Ehhez képest a vietnámi Covid-helyzet és a globális felmelegedés semmi. Bár utóbbi hamarosan éreztetni fogja a hatását, hiába gyorsult fel az ellenálló fajták nemesítésének tempója. Egészen járható útnak tűnik a megfelelő arabica- és robustafajták keresztezése. De ez még a távoli jövő. A közeli az, hogy az olaszországi pörkölőknek árat kell emelniük, ha tovább akarnak élni. Mi sem kerülhetjük el ezt jövő januárban

- mondta el az Indexnek Molnár Attila baristabajnok, a soproni One Eleven kávépörkölő tulajdonosa aki szerint hamarosan a török kori értelemben fogjuk emlegetni a feketelevest.

Európában már bekövetkezett, amire csak 2022-től számítottunk: bizonyos minőségi tételeknél a felvásárlási ár a tavalyi négyszerese. Az itthoni emelkedést az euró–forint árfolyama is durván befolyásolja, hiszen az alapanyag mellett a csomagolás és a logisztika költségeit is euróban fizetjük meg. Utóbbit még az elképesztő munkaerőhiány is kedvezőtlenül befolyásolja, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az elektromos áram is a duplájába kerül lassan. Ezt a különbözetet egy hazai pörkölő nem tudja kigazdálkodni, elkerülhetetlen az áremelés.

Előbb-utóbb hozzá kell majd szoknunk, hogy a kávé luxuscikk lesz. Ez a gazdag távol-keleti vásárlókat nem érinti, ők már a nyolcvanas évek áremelkedését is könnyen vették (nem is beszélve arról, hogy ők maguk generálták). Sokkal inkább azoknak lesz majd keserű a kávé ára, akik a reggeli olcsó kotyogóshoz vagy nyomógombos kávéhoz szoktak hozzá.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kávé

áremelkedés

arabica

robusta

feketeleves

kotyogós