Egyre kevesebb magyar dől be: kerülik az olcsó lakáskölcsönöket, de vajon miért?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egyre kevesebb magyar dől be: kerülik az olcsó lakáskölcsönöket, de vajon miért?

Nemcsak tavaly, hanem idén is rengetegen töltötték a nyarat felújítással, korszerűsítéssel, renoválással. Ez abból is látszik, hogy közel négyszer akkora összegben vett fel a lakosság felújítási hitelt a nyár folyamán, mint az elmúlt években. Mostanra azonban mintha megtorpant volna a hitelfelvételi kedv, a bankok pedig ennél is nagyobb rohamra számítottak. Hogyhogy nem vágtak bele még többen a felújításba az új támogatások, kedvező hitelek hatására? Miért halasztották el a magyarok mégis a felújítási terveiket?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, augusztusi adatai azt mutatják, 117,76 milliárd forintnyi lakáshitelt fizettek ki a bankok nyár végén a lakossági ügyfeleknek. Ez 11,1 százalékkal kevesebb, mint júliusban, viszont a nyár első hónapja igazi évek óta nem látott rekord volt, így nem csoda, hogy utána fokozatos visszaesés történt. A múlt év augusztusában viszont ennél lényegesebb kevesebbet, 71,03 milliárd forintot utaltak ki a bankok lakáscélra, vagy 2021-ben 65,8 százalékos növekedés egy év távlatában. Ennek hátterében feltehetően az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel áll, rengeteg háztartás kezdett renoválásba, korszerűsítésbe, írja a Pénzcentrum.

Ez ezért nem meglepő, hiszen már júniusban és júliusban rekordösszegek kerültek kifizetésre. Ezek túlszárnyalták még 2019 augusztus-szeptember hónapokat is, pedig akkor a nem sokkal korábban bevezetett babaváró hitelért szabályosan megrohamozta a lakosság a bankokat.

2019 nyarán összesen 159,33 milliárd forintot utaltak ki a bankok a lakosságnak használt lakás vásárlása céljából, 2020 nyarán már 179,89 milliár forintot, ami 12,9 százalékos emelkedést jelentett. 2021 nyarán pedig a használt ingatlan vásárlásra fordított hitelösszegek már 267,73 milliárd forintra nőttek. Ez a 2020-as évi kifizetésekhez képest már 48,83 százalékos, csaknem másfélszeres növekedés! Azt, hogy az új felújítási támogatásnak ebben mekkora szerepe van, ez még nem indokolná. Viszont a statisztikák azt is megmutatják, hogy amíg 2019 nyarán 8,89 milliárd, 2020 nyarán 8,62 milliárd forint volt a felújításra, korszerűsítésre folyósított hitelek együttes összege, addi idén nyáron négyszerese a múlt évinek: 34,59 milliárd forint!

Fontos, hogy az összehasonlítás során nem szabad soha sem csak a törlesztőrészletre hagyatkozni: meg kell nézni a THM-et, kamatperiódust, visszafizetendő teljes összeget is. Az sem biztos, hogy a bankba besétálva a legkedvezőbb ajánlatot fogják ajánlani, ezért érdemes független forrásból tájékozódni. Erre valók a hitelösszehasonlításra szolgáló oldalak, amelyek naprakészen listázzák a legjobb lakáshitel ajánlatokat.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek

bankok

lakáshitelek

felújítás

ingatlanok