Nagy baj lesz a "kádárkockákkal": ezek nélkül feleannyit érnek csak

HelloVidék   
  Megosztom
Nagy baj lesz a kádárkockákkal: ezek nélkül feleannyit érnek csak

Még mindig drámaian alacsony a régi építésű szigetelt házak aránya. Megéri szigetelni: mutatjuk, mennyivel drágábban adható el egy korszerűsített családi ház.

Ez az arány egy fővárosi, agglomerációs, vagy éppen egy jobb Balaton környéki, 1960 és 1990 között épült, 100-150 négyzetméter körüli ház esetén mintegy 7-9 milliós árnövekedést jelentetett. Eközben egy hasonló korú és méretű, nem szigetelt használt családi ház csak 2-3 millió forinttal értékelődött fel – derül ki az Otthontérkép Csoport és Knauf Insulation friss felméréséből.

Az ingatlan értékének növelése pénztárca kérdése is, de már kis befektetéssel emelhetjük értékét. Amikor valaki új otthonba költözik vagy a meglévő otthonát szeretné újabbá, újszerűbbé varázsolni, akkor a belső felületek felújításával lehet a legnagyobb hatást elérni.

Egy tisztasági festés egybekötve új falszínek kiválasztásával az egész ingatlan atmoszféráját képes megváltoztatni, és ennek költsége néhány tízezer forinttól néhány százezer forintig terjed csak. A burkolatok cseréje már húzósabb költségtétel lehet egy felújítás során: a melegburkolatok azonban a legtöbb esetben olcsóbban cserélhetők mint a hidegburkolatok, amikkel leginkább a konyhában vagy fürdőszobában találkozunk. A konyha- vagy fürdőszobafelújtás szintén nagyon látványos változást hozhat az ingatlanban, sok esetben itt már szaniterek vagy csatorna cseréje/átalakítása is megtörténik, ezért mindent egybevéve a konyha és a fürdőszoba felújítása jelenti mindig a legnagyobb költségtételt egy ingatlan újjávarázsolása során. Ha mindkettőt töviről hegyire felújítjuk, akkor milliós költségekkel érdemes számolni

- mondta el a HelloVidéknek Balogh László, az Ingatlan.com szakértője.

Kétszer többet drágult, ami felújított, szigetelt

A friss, 2021 szeptemberében készített adatelemzés szerint a kétablakos, egy vagy kétszintes, a hatvanas, hetvenes, illetve nyolcvanas években épült, eladó házak háromnegyede szigetelés nélküli, a szigetelt otthonok aránya csigalassúsággal növekszik a kínálaton belül.

Ezúttal kifejezetten az úgynevezett zömmel kétablakos „kádár-kockákat”, illetve ezek továbbgondolt, jellemzően a hetvenes évek közepétől felhúzott, kétszintes változatait vizsgálták meg az egész országban. A vizsgálatban a 60 és 200 négyzetméter közti alapterületű családi házak szerepeltek, ugyanis az extrémen kicsi és túl nagy ingatlanok jelentősen torzítják a négyzetméterárakat.

Háromnegyedük szigeteletlen

Már az első adatok is döbbenetes lemaradást mutatnak az európai (pl. osztrák, német) átlaghoz képest, hiszen a széles, egész országra kiterjedő kínálatban mindössze a házak 27 százaléka rendelkezett szigeteléssel. Ez az arány egy évvel ezelőtt 25 százalék volt, azaz egy év alatt mindössze 2 százalékot emelkedett a szigetelt házak aránya. Viszont a felújított házak ára a 2020-es pandémiát követő őszi árakhoz képest 2021 szeptemberére 29 százalékkal lett drágább országszerte.

Megéri felújítani, szigetelni otthonunkat eladás előtt, mert annak értéke minden esetben növekedni fog, a befektetésünk többszörösen megtérül, mivel a jól kivitelezett szigetelés akár 60 százalékkal is csökkentheti a fűtésköltséget

- mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Ez a főváros jobb kerületeiben és a Balaton-part közelében, a sztártelepüléseken jellemző 40-50 millió, sőt inkább 60-80 millió forinttól felfelé induló házárakat alapul véve átlagosan 7-9 milliós ártöbbletet jelenthet a felújított, szigetelt házak javára. Ám egy budai, vagy zuglói, 1980-1990 között épült, szépen karbantartott, nemrég felújított, korszerűsített, szigetelt ház akár 30-40** millió forinttal is többet érhet a piacon, mint a nagyon hasonló adottságú, de korszerűsítésre szoruló társa.

Napokon belül érkezik a zöldhitel

A legkorszerűbb elektromos fűtéssel (fali fűtőpanelek, fűtő klímák, illetve hőszivattyúk) felszerelt, általában újszerű, felújított, többnyire szigetelt házak árnövekedése nagyon magas: 38 százalékos volt. Október 4-től érhető el a zöld csok, az energiatakarékos új otthon építéséhez és vásárlásához biztosított ingyen hitel klímavédelmi, energiahatékonysági célokat is szolgáló kedvezmény, amely a csokra jogosult családokat ösztönzi korszerű ingatlanok választására. Ez az új támogatási forma nagyot lendíthet a már felújított, hőszigetelt ingatlanok árán.

Aki a komfort, a kényelem növelése, illetve a rezsi látványos csökkentése miatt korszerűsít, szigetel, az könnyen megduplázhatja, vagy akár meg is háromszorozhatja a beruházásának értékét az ingatlan értéknövekedése révén

- fejti ki Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője.

Attól, hogy drágább nem kel el lassabban

Annak ellenére, hogy a hőszigetelt otthonokat drágábban kínálják eladásra tulajdonosaik, az árkülönbség és a magasabb ár nem jár az eladási idő növekedésével. Korábban hosszú évekig, évtizedekig igaz volt az a mondás, hogy az ember nem kapja vissza az egy-egy otthonba befektetett felújítás költségét. Mára ez az állítás már nem állja meg a helyét. Érdemes tehát a korszerűsítést, szigetelést akár beköltözés, akár értékesítés előtt megcsináltatni, valamint kihasználni az akár 3 millió forintos állami támogatást, az olcsó hiteleket.

Sereghajtók vagyunk a régióban

Családi házaink hőszigetelés tekintetében egyébként regionális összehasonlításban sem állunk jól. Miközben a magyar családi házak 25-27 százaléka szigetelt, addig az 1,4 millió osztrák családi ház 80 százaléka, az 5 millió lengyel ház 59 százaléka, a 800 ezer szlovák családi otthon 35 százaléka, az 1,5 millió cseh ház 25 százaléka kapott a hideggel és a meleggel szembeni védelmet.

Azt tapasztaljuk, hogy megélénkült a homlokzati hőszigetelő rendszerek iránti kereslet. Az építtetők döntésében a kánikulai forróság elleni védekezés egyre inkább ugyanolyan fontos, mint a hideg elleni védelem. Fel vagyunk készülve a szezonra, nincs alapanyag hiány

mondta el korábban Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője a HelloVidéknek.

A szakember azt is megosztotta lapunkkal, hogy a bár az Otthonfelújítási program támogatási lehetőségei iránti érdeklődés továbbra is nagy, de a lelkesedés mértéke még nem tért vissza az év eleji szintre. Egy legújabb felmérés szerint 2022 végéig az összes háztartás bő 5 százaléka biztosan, 13 százaléka pedig valószínűleg élne a program nyújtotta lehetőségekkel: a külső nyílászárók cseréjét és a hőszigetelési munkálatokat is nagyon sokan szeretnék elvégeztetni, ugyanakkor oda kell figyelni a szakemberek kiválasztásakor, mert sokan visszaélnek a helyzettel, és igazi "mekkmesterekként" több kárt okoznak, mint hasznot.

Kettős hatása volt a felújítástámogatásnak az ágazatra. Az egyik, hogy ennek hatására nagyon sokan kezdték el a lakásuk, otthonuk felújítását, így a kereslet nagyot nőtt ezen a területen. Ezzel együtt a területen megnőtt azon „szakemberek” száma, akik nem igazán képzettek, tapasztalatuk sincs, viszont bátran elvállalják a munkákat, és utána rosszat hoznak létre. Nagyon sok kárt okoztak eddig ezek a „mekkmesterek” a megrendelői körnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ház

ingatlan

kádárkocka

hőszigetelés

felújítás

lakáshitel

zöldhitel