Vonzóbb így a vidéki élet: a legtöbben itt házba költöznének, nem lakásba

HelloVidék   
  Megosztom
Vonzóbb így a vidéki élet: a legtöbben itt házba költöznének, nem lakásba

A Duna House idén szeptemberig regisztrált adatai alapján 9%-kal nőtt az ingatlanok ára Tolna megyében egy év alatt. A legnépszerűbb ingatlantípust a házak képviselik, mégis a panelotthonok négyzetméterára ugrott meg leginkább. A tranzakciók közel fele Szekszárdra és Dombóvárra fókuszálódott, az örökölt ingatlanokat viszont inkább megtartják az újdonsült tulajdonosok.

Igaz, a Tolna megyei ingatlanok árnövekedése elmarad a nyugat-magyarországi régióban tapasztalt 18-20%-tól, de így is több mint 9%-kal magasabb négyzetméterárakkal kell számolniuk a potenciális vevőknek, mint tavaly ilyenkor. 2019-hez viszonyítva azonban több mint harmadával emelkedtek az árak

- kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Január-augusztus között az adásvételek több mint egyharmadát Dombóváron kötötték, míg a megyeszékhelyen, Szekszárdon csak töredék része (12%) valósult meg a tranzakcióknak. A legkeresettebbek a házak voltak, amelyek átlagosan 125.000 forintos négyzetméteráron keltek el. Ez az érték nagyságrendileg megegyezik a tavalyi eladási adatokkal. A kereslet 21%-a irányult a téglalakásokra, és 11%-a a panelotthonokra. Előbbi esetben kisebb mértékű korrekció mutatkozik meg 2020-hoz képest, és így 211.000 forint egységárral kell számolni. A panelek átlagos négyzetméterára 45,5%-kal ugrott meg egy év alatt, és emelkedett közel 300.000 forintra. Országos trend, hogy lakásméret tekintetében a 40-60 négyzetméteres ingatlanok a legnépszerűbbek, amely megfigyelhető a régióban is, hiszen az ügyletek 30%-ában vásároltak ekkora lakást a vevők.

A Tolna megyei ingatlanok közül a legdrágább egy paksi kúria, ami régen varrodaként, szabászatként is működött, és jelenleg 100 millió forintért cserébe keresik új tulajdonosát. A befektetés különlegessége ebben az esetben nem magában az épületben, hanem a lehetőségekben rejlik, hiszen az ingatlanhoz egy kidolgozott tervdokumentáció is tartozik, amely 10 lakásos társasház építésére vonatkozik. A Duna House kínálatában emellett jócskán akadnak házak 50 millió forint feletti áron is, többek között egy Dombóvár-Gunarasfürdőn található nyolcszobás nyaraló, amely akár magánszálláshely vagy panzió üzemeltetésére is alkalmas lehet, vagy egy újépítésű, 950 négyzetméteres telekkel rendelkező családi ház Tolnában, amely első tulajdonosát várja.

A tolnai vevők elsősorban a nagyobb lakásba való költözés miatt vásárolnak ingatlant, de többen befektetésként tekintenek rá, vagy első otthonukat teremtik meg. Eladói a lakásméretváltás miatt döntenek az ingatlan értékesítése mellett, az örökségből szerezhető hozamot csak 16%-uk szeretné realizálni, aminek aránya így is 2 százalékponttal alacsonyabb, mint 2020-ban volt

- tette hozzá az ingatlanközvetítő szakembere.

A Duna House Barométer augusztusi statisztikája alapján nagyságrendileg azonos, 20-21%-os arányban keltek el az örökölt ingatlanok Budapesten és vidéken, ami 1, illetve 12 százalékpontos csökkenést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. A nagyobb arányú visszaesés magyarázata, hogy a pandémia hatására megváltoztak a fogyasztói és lakhatási szokások, az emberek vágynak a szabadba, a környezetváltozásra, így második otthonként kezdték használni az örökölt, vidéki ingatlanokat. Budapesten pedig inkább bérlőt keresnek rá, mintsem vevőt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

ingatlan

lakáspiac

házak

ingatlanpiac

tolna megye

házvásárlás