Mindenkit érint ez a dátum: csak eddig dönthetünk a hiteleinkről

HelloVidék   
  Megosztom
Mindenkit érint ez a dátum: csak eddig dönthetünk a hiteleinkről

Október 31-éig kell nyilatkozniuk a hitelmoratórium folytatásáról azoknak, akiknek erre a jogszabály lehetőséget biztosít. A Takarékbank ügyfelei a hitelintézet honlapján található online felületen, a VideoBankban és a bankfiókokban tehetik ezt meg.

2021. november 1-jétől csak a jogszabályban meghatározott csoportok élhetnek a hiteltörlesztési moratóriummal, és nekik is külön jelezniük kell szándékukat. A 2022. június 30-áig meghosszabbított moratóriumban részt vehetnek a nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, a közfoglalkoztatottak, valamint azok, akiknek a háztartásában a jövedelem tartósan csökkent. Ugyanúgy élhet a törlesztés felfüggesztésével az a vállalkozás, amelynek a tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött új szerződést kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére.

Akik nem felelnek meg a feltételeknek, vagy nem tesznek nyilatkozatot, azoknak lezárul a második moratórium időszaka, és novembertől folytatják kölcsönük törlesztését. Tehát akinek a jogszabály nem ad lehetőséget a folytatásra, vagy ugyan jogosult lenne, de nem él vele, annak nincs teendője, automatikusan kilép a moratóriumból november 1-jével.

A Takarékbank azt javasolja, hogy aki nehéz anyagi helyzetbe került, és megfelel a feltételeknek, az éljen a moratórium meghosszabbításának lehetőségével. Akinek viszont pénzügyi helyzete megengedi, az fizesse a törlesztőrészleteket az eredeti kölcsönszerződés feltételei szerint. A moratórium ugyanis csak a kölcsön visszafizetésének elhalasztását jelenti, és a közben felhalmozott kamatot a moratórium lejáratát követően meg kell fizetni. Mivel a moratórium miatt nem emelkedhet a havi törlesztőrészlet összege az eredeti szerződéshez képest, ezért a futamidő hosszabbodik meg, tovább kell majd törleszteni a hitelt.

Ugyanakkor a moratórium lejárta után, attól független okok miatt, emelkedhet a havi törlesztőrészlet. Erre akkor kerülhet sor, ha a moratórium időszakára esik a kamatperiódus-váltás, vagy változnak a referencia kamatok, és így az eredeti szerződés szerint nő a kamat mértéke.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitelmoratórium

takarékbank

jogszabály

október

hitelek

moratórium