Ősszel sem marad el az algásodás a Balatonon: most kiderül, mennyire veszélyes

infostart.hu   
  Megosztom
Ősszel sem marad el az algásodás a Balatonon: most kiderül, mennyire veszélyes

A Balaton algásodásának okait keresik a hidrobiológusok és más tudósok egy háromnapos tihanyi konferencián. A Balatoni Limnológiai Intézet főmunkatársa az InfoRádiónak azt mondta: az már biztos, hogy a méreganyagokat termelő faj elszaporodásához szükséges foszfor nem külső forrásból kerül a tóba, és a felmelegedésnek is nagy hatása van az úgynevezett algavirágzásra.

Ahogy arról a portál beszámolt, lecsökkent a tóban az algásodás a nyár végére, viszont a problémákat okozó nyári algafajokat, most felváltották az ősziek. Ezek szerencsére ártalmatlanok. Mint írjáj, a cianobaktériumok közül ugyanis csak egyes nyár fajok képesek toxintermelésre. Jövő nyáron viszont ismét lehet a fonalas kékalgák jelenlétére számítani, ezek a 70-es, 80-as évek óta rendszeresen visszatérnek. Éppen ezért jelenlétük nem jelent gondot, amíg nincsenek túl sokan.

Az algák szaporodását elsősorban a szervetlen növényi tápelemek befolyásolják leginkább, köztük is a foszfor. Ha ez elegendő mennyiségben áll rendelkezésre a vízben, és megfelelőek a körülmények – meleg van, nyugodt a víz –, akkor az algák nagy mennyiségben képesek elszaporodni

- magyarázta az InfoRádióban Somogyi Boglárka vezető algológus.

A Balatonnak volt már egy olyan időszaka az 1980–90-es években, amikor az algák szaporodásához szükséges foszfor külső forrásból származott. Akkoriban nagyon sok vízminőség-védelmi intézkedést valósítottak meg, amik mind-mind a külső terhelés csökkentésére irányultak. Ez hatékony volt, megjavult a tó vízminősége. Most azonban egy új jelenséggel állunk szemben

- tette hozzá a szakember.

Ami 2019-ben kezdődött és egy váratlan, nagy „algacsúcsban” bontakozott ki. A limnológus szerint most mások az okok, mint a 80-as, 90-es években voltak, vagyis nem egy külső, hanem egy belső terheléssel szembesültek, ez pedig az üledék. Ez a fürdés és az ivóvízkivétel miatt lehet probléma, elsősorban a nyugati, Keszthelyi- és Szigligeti-medencében

- emelte ki Somogyi Boglárka vezető algológus.

Hozzátette, a megváltozott környezetet még vizsgálják - ha kutatásokkal, adatfeldolgozással tisztázzák, milyen körülmények, fizikai és kémiai paraméterek teszik lehetővé a belső terhelés elszabadulását, akkor derül ki, hogy lehet-e tenni a helyzet javítása érdekében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

algásodás

nyári alga

őszi alga

balatoni limnológiai kutatóintézet