Ezeknek a családoknak jár 42+73 millió forint: így igényelhetik az "ingyenpénzt"

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezeknek a családoknak jár 42+73 millió forint: így igényelhetik az ingyenpénzt

2021. október 4-től a zöld CSOK-hitellel egészült ki a családtámogatási rendszer, így már 42 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 73 millió forint kedvezményes hitelhez is juthat egy három gyermeket tervező pár, ha megfelelnek bizonyos feltételeknek. Két gyermek vállalása esetén legfeljebb 20 millió forint támogatás és 80 millió forint kedvezményes hitel, egy gyermek esetén pedig 13 millió forint támogatás és 83 millió forint hitel igényelhető. Mutatjuk a részleteket, hogyan merítheti ki maximálisan egy magyar család az októbertől elérhető támogatásokat.

Idén október 4-től elérhető a hazai bankokban a Zöld Otthon Program, melynek keretében igényelhető a kamattámogatott zöld CSOK-hitel. A kétgyermekesek 10 millió, a háromgyermekesek pedig 15 millió forintot igényelhetnek, hasonlóan a CSOK-hitelhez, kiegészítve a már eddig ismert családtámogatásokat. A CSOK 2015-ös bevezetése óta ugyanis számos támogatás és kedvezményes hitellehetőség jelent meg és bővült ki. Most ezeket a lehetőségeket tekintjük át, és azt, hogyan lehet belőlük kihozni a maximumot, írja a Pénzcentrum.

Igénybe vehető nagy összegű családtámogatási formák 2021 októberétől:

  • CSOK és CSOK-hitel
  • jelzáloghitel-elengedés
  • diákhitel-elengedés
  • babaváró hitel
  • falusi CSOK
  • nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása
  • otthonfelújítási támogatás és hitel
  • lakásáfa-visszaigénylés
  • illetékmentesség
  • zöld CSOK-hitel

Az önerő előteremtésében segíthetnek a vissza nem térítendő támogatások. A legrégebbi családtámogatási forma a 2016-ban kibővített, 2015-ben bevezetett CSOK támogatás és a mellé igényelhető kamattámogatott (3%) CSOK-hitel. Már több mint másfél éve, 2019. július 1-jétől vezették be a babaváró hitelt is, és szintén 2019-től érhető el a falusi CSOK és a nagycsaládosok újautó-vásárlási támogatása. Ebben az évben bővítették ki a jelzáloghitel-elengedési és a diákhitel-elengedési programot is, amelyek még 2018-ban kerültek bevezetésre.

2021. január 1-től érhető el az otthonfelújítási támogatás és a megelőlegezésére február 1-től felvehető kamattámogatott (3%) hitel, illetve a lakásáfa-visszaigénylés és illetékmentesség a CSOK-igénylők számára. Szintén idéntől vehető igénybe a CSOK már tetőtér-beépítésre és emelet-ráépítésre is.

Az olyan típusú támogatásokat, amelyeket előre vállalt gyermekek után lehet igénybe venni (pl. vállalt gyermekre járó CSOK, babaváró), jellemzően csak házasok igényelhetik, a többi támogatásnál ez nem feltétel. A már meglévő gyermekek után - jellemzően már 12 hetes magzat után is - igénybe vehető támogatások: a CSOK, a jelzáloghitel- és diákhitel-elengedés, és az otthonfelújítási támogatás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A babaváró hitel is akkor alakul támogatássá, ha megszületnek a vállalt gyermekek.

Három gyermek vállalása esetén igényelhető támogatások és hitelek

A vállalt vagy meglévő három gyermek után vehető igénybe a CSOK. Új ingatlan vásárlásra, építésre, valamint tetőtér beépítésre maximum 10 millió forint, vagy használt ingatlan vásárlásra, bővítésre 2,2 millió forint. A falusi CSOK használt kistelepülési ingatlanra vehető igénybe 10 millió forint összegig, ha a fele összeget vásárlásra, fele összeget felújításra fordítják. Igénybe vehető félösszegű falusi CSOK is, meglévő használt ingatlan felújítására.

A harmadik gyermek megszületésekor a babaváró hitel támogatássá alakul, ennek összege 10 millió forint. A második gyermek születését követően igénybe vehető az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedés, a harmadik gyermek születésével pedig plusz 4 millió forint. Ez összesen 5 millió forint. Az anyák számára a második gyermek születését követően a diákhitel felét, a harmadik gyermek születését követően az egész tartozást elengedik.

Az otthonfelújítási támogatás legalább egy gyermek esetén jár, maximum 3 millió forint összegig, de legfeljebb a felújítás összértékének fele lehet. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása pedig 7 személyes autó megvásárlása esetén a vételár felét fedezheti, maximum 2,5 millió forint értékben.

CSOK mellé igényelhető a kedvezményes CSOK-hitel 3%-os kamatra, maximum 15 millió forint összegben, illetve félösszegű falusi CSOK esetén maximum 7,5 millió forint erejéig. A babaváró hitel 10 millió forint összegben, és az otthonfelújítási hitel maximum 6 millió forint összegben 3%-os kamatra.

Gyermekesek számára a 3%-os CSOK-hitel mellé 15 millió forint 0%-os kamattal vehető fel az NHP Zöld Otthon Hitel (és maximum plusz 55 millió forint 2,5%-os kamattal).

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

hitelek

családtámogatás

csok

babaváró hitel

babaváró támogatás

zöld csok