Ezt a bankjegyet hamisítják a legtöbbet itthon: ha találnak egyet nálad, bajba kerülsz

Pénzcentrum   
  Megosztom
Ezt a bankjegyet hamisítják a legtöbbet itthon: ha találnak egyet nálad, bajba kerülsz

Egyetlen év alatt rengeteg bankó és érme került be a magyar gazdaság körforgásába. Többek között 21,5 millió húszezres és 10,4 millió tízezer forintos került újonnan forgalomba, de például ötforintosból is rengeteget vertek. A Magyar Nemzeti Banktól azt is megtudtuk, hogy melyek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon, és milyen módszerrel dolgoznak a bűnözők.

Egyetlen év alatt 547,7 milliárd forinttal nőtt a készpénzmennyiség Magyarországon az érméket és a bankókat is figyelembe véve. Bankjegyből 39,7 millióval keringett több július végén a magyar gazdaságban, mint egy évvel korábban, érméből pedig 106,4 millióval lett több egy év akatt. Ez értékben 8,1 százalékos, mennyiséget tekintve pedig 7,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, írja a Pénzcentrum.

Az érméknél fordított a tendencia, azokból lett a legtöbb, amelyek a legkevesebbet érik: ötforintosból 34,9 millióval lett több, tízesből 21,8 millióval, húszforintosból pedig 23,6 millióval kering most több a pénztárcákban, vagy kallódik a zsebekben. Összességében mindegyik címletből több volt most júniusban forgalomban, mint egy évvel korábban, kivéve egyet: 2000 forintos bankók száma 700 ezerrel csökkent a jegybanki adatok szerint.

Nem hinnéd, miből van a legtöbb

Ha megnézzük a címletenkénti megoszlást, látható, hogy az első félévben a Magyarországon forgalomban lévő bankjegyek 43 százaléka húszezres volt, további 31 százalékot pedig a tízezresek vittek el. Ezekből összességében több mint 400 millió darab volt forgalomban június végén.

A lefoglalt forint hamisítványok döntő többsége a 20 000 forintos bankjegyek közül kerül ki. A hamisítások módszereit változatlanul az irodai sokszorosító eszközök (színes fénymásolók, printerek) használata jellemzi. A rátekintésre esetenként megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok, mind egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva átnézetben vagy mozgatással), mind pedig a pénztárakban alkalmazott kombinált UV-A és UV-C lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők

- írták.

2021 első félévének végéig a készpénzforgalomból mindössze 100 darab forinthamisítványt szűrtek ki. A jegybank szakértői 5656 darab különböző valutahamisítványt, ezen belül 5602 darab hamis eurobankjegyet vizsgáltak meg 2021 első félévében.

A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pénzcentrum

bankjegy

hamisítás

hamis bankjegy

magyar nemzeti bank