Elképesztő drágulásra számíthatunk: már most az egekben a használt autók ára

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Elképesztő drágulásra számíthatunk: már most az egekben a használt autók ára

A szűkülő kínálat miatt nő a magánszemélyek és a kereskedések által kínált használt gépkocsik ára, bizonyos modellekért akár 15 százalékkal kell többet fizetni októberben, mint év elején - ismerteti a Das WeltAuto az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. Az országos hálózattal rendelkező használtautó-kereskedő cég ezt azzal magyarázza, hogy az új autók értékesítésének lassulása begyűrűzött a használtautó-piacra.

A kereslet egyre nagyobb, ennek köszönhetően 9 hónap alatt 616 564 gépkocsi cserélt gazdát Magyarországon - idézik a közleményben a Datahouse adatait. A piac két évvel ezelőtt, 2019-ben ért történelmi csúcsra, akkor 800 ezernél is több gépkocsi cserélt gazdát Magyarországon egy év alatt.

A Das WeltAuto várakozásai szerint a használt autók iránti kereslet az év végéig sem torpan meg, ugyanis az értékesítésekre jelentős hatással bír az újautó-piacon tapasztalható trend: a gyártás és a kiszállítás jelentősen lelassult a világ összes márkáját érintő csiphiány miatt, amely becslések szerint leghamarabb 2022-re, rosszabb esetben 2024-re szűnhet meg.

Emiatt sokan választottak használt autót, ugyanis akik nem tudják kivárni az akár egy, másfél éves szállítási időt, azoknak a másodkézből származó gépkocsi a megoldás. A jelentős keresleti többlet árfelhajtó hatású: bizonyos, népszerű használt autó modellek ára 15 százalékkal is nőtt az elmúlt bő fél év alatt.

Az első kilenc hónap alapján a használtautó-piacon legtöbben alsó-közép-, kisautó- vagy felső-középkategóriájú modelleket kerestek. Az átírt gépkocsik 75 százaléka 10 évnél idősebb volt, az előzetes becslések alapján a hazai autóállomány 14,7 éves átlagéletkora tovább romlott. A legtöbben Budapesten és Pest megyében, a legkevesebben Nógrád megyében és Tolna megyében vásároltak használt kocsit.

A Das WeltAuto a Volkswagen konszern márkáit értékesítő Porsche Hungaria használt autó üzletága. A 30 tagú, országos értékesítői hálózattal rendelkező kereskedő állapotfelmérésen átesett, szervizelt használt autókat értékesít, a legjobb minőségűeket garanciával.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

használt autó

használt autó vásárlás

autó

gépjármű

drágulás