Egekben az infláció és az alapkamat is: áremelés jön a magyar bankokban is

Pénzcentrum   
  Megosztom
Egekben az infláció és az alapkamat is: áremelés jön a magyar bankokban is

A koronavírus világjárványt megelőző években nem volt megszokott, hogy a magyar bankok rendszeresen emeljék a számlacsomagjaikhoz kötődő díjaikat. Idén azonban, vélhetően nem kis részben a durván elszálló inflációnak köszönhetően már fordult a kocka. AZ OTP, a K&H és a Raiffeisen már emelt díjain, a Takarékbank pedig decemberi hatállyal tervezi ugyanezt. A Pénzcentrum megkérdezte a magyarországi bankokat, terveznek-e további emeléseket jövőre.

Várhatóan drágább lesz a bankolás jövőre. Hét éve nem látott csúcsokat döntöget ugyanis az infláció, ami már április óta megállíthatatlannak látszik és szeptemberben az 5,5 százalékot is megugrotta - írta a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a folyamat megfékezése érdekében már zsinórban az ötödik hónapban emelte, ezúttal már 1,8%-ra az év elején még 0,6 százalékos alapkamatot. A fokozatos alapkamat emelés pozitív hatása azonban egyelőre látszólag elmaradt.

A helyzet ezért jelenleg minden tekintetben rosszabb, mint a nyár előtt. Júniusig igen alacsony volt a jegybanki alapkamat, ami eléggé felpörgette a magyar gazdaságot, az exportmérlegünk magas volt a gyenge forint okán, és folyamatos volt a gazdasági növekedés. Eközben pedig az infláció is maradt az MNB által gyakran emlegetett 3 százalék körüli toleranciasáv környékén.

Az alapkamat emelése a lakossági hitelekre hat ki jelentős mértékben. A rövid futamidejű hozamokat közvetlen módon befolyásolja. Ezek közé tartoznak a jegybanki hozamok, mint a BUBOR. Ennek értéke alapján módosul ugyanis a kölcsönök kamata, erről a Pénzcentrum bővebben a legutóbbi kamatemelés után írt.

Az infláció pedig az egyértelmű hatásokon, mint az élelmiszerek és tartós fogyasztói cikkek árai, más területeken is a drágulás indikátora. A pénzügyi intézmények ugyanis a legtöbb esetben ezekhez a számokhoz igazítják a szolgáltatásaik árát.

Az infláció szinte garancia az emelésre - de erről részletesen a cikk folytatásában, a Pénzcentrumon olvashatsz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

pénzcentrum

infláció

alapkamat

bank

emelés

áremelkedés