Így áll a helyzet a magyar agráriumban: bizakodnak a gazdák

HelloVidék   
  Megosztom
Így áll a helyzet a magyar agráriumban: bizakodnak a gazdák

A gabonatermesztők bizakodva tekintenek a jövőre, hiszen soha nem látott jó árakon tudják értékesíteni terményeiket. Az állattenyésztési piac egyes szereplőinél azonban már jóval nagyobb pesszimizmust tapasztaltak az idei harmadik negyedévben a Takarékbank Agrár Üzletágának elemzői. Az agrárágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index öt negyedéves emelkedés után kismértékben csökkent. Az pedig továbbra is meghatározó kérdés az agráriumban és az élelmiszeriparban működő vállalkozások körében, hogy hogyan tudják érvényesíteni az értékesítési árakban az alapanyagok igen jelentős drágulását.

A Takarék AgrárTrend Index értéke 2021 harmadik negyedévében 31,4 pontra csökkent a 48 pontos skálán, ami 0,7 ponttal alacsonyabb az előző negyedévinél. A júliustól szeptemberig vizsgált időszakban az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait alapvetően befolyásolta, hogy a nyári aszályos időszakok miatt a kukorica terméseredményeiben a piac visszaesést vár, ezért az előzetes értékelésnek megfelelően csökkent a kukorica-termékpálya alindexe. A megfelelő értékesítési ár tompítja a visszaesést, ami a nemzetközi piacok hozamvárakozásának köszönhető. A dráguló energia és a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai bizonytalansági tényezőként jelentek meg.

Rendkívül magasak az árak a piacokon, a takarmányok esetében például a duplájára kúsztak fel a néhány évvel ezelőtt mért árakhoz képest. Sőt, néhol még hiányt is lehet tapasztalni, ami szintén felfelé nyomja az árakat

- emelte ki Hollósi Dávid. A Takarékbank ügyvezető igazgatója hozzátette: ,,Néhány évvel ezelőtt még tonnánként körülbelül 40 ezer forintot kellett fizetni a takarmányokért, mára azonban ez az ár 95 és 103 ezer forint közé emelkedett."

A gyümölcstermelők a leginkább borúlátók

A szántóföldi növénytermesztésre alapuló gabona- és olajos magvak termékpályákon derűlátóak a szereplők, ami nem meglepő, hiszen az alindex értéke átlag feletti. A búzaaratás azonban jól sikerült, a világpiaci árak továbbra is magasak, így, ha az előző évi jövedelmezőség nem is, de az inputárak növekedése ellenére a sokéves átlag jövedelemszint elérhetőnek tűnik. Az állattenyésztők között a baromfihús-termékpálya helyzetértékelése a legjobb: mivel ott a legmagasabb az integráltság foka, az értékesítési árak már majdnem teljesen lekövették az inputok drágulását.

A takarmányárak – a pulyka kivételével – érvényesíthetők a termelői árakban, lassan a feldolgozói átadási árakban is. Az energiaárak emelkedése a feldolgozói oldalon viszont kihívás elé állítja a piac szereplőit, hiszen a költségek egyik meghatározó részét az energia adja. A hazai húsmarha-tenyésztés főként élőállat exportra alapozott, a beszámolók szerint ezek piaca stabil. Az állattenyésztők esetében a leginkább pesszimista termékpálya a sertésé.

A globális folyamatok továbbra is kedvezőtlenek, Kínában az afrikaisertéspestis-járvány után az állomány folyamatosan növekszik, emiatt nem szorulnak már olyan mértékű behozatalra, mint a megelőző években, továbbá a német kivitel a németországi sertéspestis-fertőzések miatt korlátozott a harmadik országok irányába. Ez okozza Európában a túlkínálatot, ami jelentősen lenyomja az árakat. Az alapanyag és az energia ugyanakkor drágul, így a termelők közül kevesen vannak, akik önköltségi ár felett tudnak értékesíteni. Ezért az ágazat alindexe három hónap alatt 1,2 pontot esett, ami a különböző ágazatok közül a legnagyobb csökkenést jelenti

- hangsúlyozta Hollósi Dávid.

Kiemelkedő javulás látható a szőlő-bor termékpályán: az idei szüret az országos átlagot tekintve jól sikerült, az értékesítési csatornák pedig nagyrészt helyreálltak, hiszen a nyári szezonra már feloldották a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat, melyek legjobban a vendéglátóhelyeket érintették. A leginkább pesszimista termékpálya a gyümölcságazat, ami köszönhetően a tavaszi fagyoknak, súlyos károkat szenvedett. Szintén az átlag alatti kilátásokat mutat a tojástermékpálya. Idén a hazai kereslet csökkent, miközben a már említett takarmányár-emelkedés a tojás termelői árában még nem jelent meg, várhatóan csak az utolsó negyedévben fog, amikor tisztességes jövedelemre tehetnek szert a termelők.

,,Korábban még csak egy-egy tényező változott az egyenletekben, mára azonban már minden" - utalt Hollósi Dávid arra, hogy eddig is voltak ugyan problémák, de olyat még nem lehetett tapasztalni, hogy ezek a negatív tényezők egyszerre jelentkeztek volna – egészen idáig. Azt azonban kiemelte, hogy valóban hatalmas problémák vannak tartósan az agrárszektorban, de ki kell hangsúlyozni, hogy az ágazat alkalmazkodóképessége nagy.

A kukorica árszintje befolyásol mindent

A Takarékbank előrejelzése szerint a magyar agrár-élelmiszeripar 2021-es évének vízválasztója az lesz, hogy világszerte hogyan alakul a kukorica árszintje az október–novemberi aratás után. Ez az állattenyésztők és az ipar helyzetét alapjaiban befolyásolja. A Takarékbank harmadik negyedévi megkérdezése alapján a termelők az ideihez hasonló árakra számítanak, többen számoltak be arról, hogy az idei termés jó részét betárolják, várva a mostaninál még kedvezőbb értékesítési lehetőségekre. Ez viszont az állattenyésztési pályákon jelenthet további alapanyag-drágulást.

Az agrárium az energiaárak alakulását is élénk figyelemmel követi, hiszen a drágulás mind a termelésben, mind a feldolgozásban komoly kihívás elé állítja a szereplőket. Az élelmiszer-termelés költségszerkezetére emellett jelentős hatással lesz a minimálbér emelése is, így az élelmiszer-kereskedők oldaláról a beszerzési árakban ezeknek érvényesülnie kell ahhoz, hogy fenntartható maradjon az élelmiszer-gazdaság.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

takarékbank

agrár

agrárium

agrárindex

mezőgazdaság

növénytermesztés

állattenyésztés